Розпочалися Лекторії Соціальної доктрини Церкви в Україні
  • Птн, 13/09/2013 - 19:26

У четвер 12 вересня 2013 року Комісія УГКЦ Справедливість і Мир розпочала проводити «Лекторії із Соціальної доктрини Церкви на парафіях Києво-Галицького Архиєпископства». Стрийська єпархія стала першою, де почали планово впроваджуватися навчання, дискусії, та спільні обговорення актуальних питань суспільства у світлі Соціальної доктрини Церкви.

За сприянням отця Петра Закаляка при парохіяльному храмі рівноапостольного князя Володимира у м. Перемишляни та директора місцевого професійного ліцею Ігоря Нечипора, які неодноразово вже долучаються та сприяють ініціативам Комісії, стала можливою зустріч на тему «Роль соціальних мереж у сучасних світових політичних процесах та в Україні. Церква і політика».

Зустріч розпочалась вступним словом директора ліцею Ігоря Нечипора, на якій він висловив сподівання, що дана зустріч допоможе усім присутнім, яких налічувалось близько шестидесяти, глибше пізнати певні суспільні та політичні процеси, основуючись на останніх дослідження світових фахівців у галузі історії, соціології та політології.

Під час зустрічі окремим фаховим представленням даної тематики поділився Євген Ланюк – політолог, науковець, аспірант кафедри філософії Львівського Національного Університету ім. Івана Франка. Він, зокрема, виявив цікаві факти використання соціальних мереж та інтернету у політичних процесах. За словами Євгена Ланюка «соціальні мережі з’явились порівняно недавно, приблизно десять років тому, і на даний час стали доступними величезній кількості людей – більше одного мільярда користувачів зареєстрованих у facebook. Поширення та доступність соціальних мереж зумовило те, що часто опозиційні сили тих чи інших політичних режимів у різних країнах можуть вільно ділитись інформацією, критикувати існуючу владу, закликати маси людей до повстання тощо. В соціальних мережах людина здатна виробляти свою власну позицію, кожен користувач – стає своєрідним аналітиком та журналістом. Проте, слід пам’ятати, що соціальні мережі несуть також і певні небезпеки, саме через соціальні мережі – світ стає надзвичайно тісний, більш насичений. Таким чином, поруч з реальним світом постає ще й віртуальний, який дуже важко контролювати, і в якому не менше брехні як і в реальному. Однією із негативних характеристик, – за його словами, – є радикальна політика, спрямована на дотримання законів, ідеологій тої чи іншої правлячої сили; йдеться не лише про ігнорування, але і часто викривлене розуміння фундаментальних управлінських принципів, призначених для добра народу. Це часто викликає індивідуалістичний стиль управління, де фігурує надмірний протагонізм певних впливових груп чи особистостей. Те, що зараз спостерігаємо, для прикладу, на Близькому Сході – це початок жорстокої політичної гри за владу у світі та гроші, могутніх світових держав, котрі у своїй жадобі лідерства – нищать також і мирних жителів. І тут саме Церква базуючись на своєму соціальному вченні, різко критикує конфлікти, війну, людські невинні жертви, вона стає на захист тих, котрі невинно помирають чи змушені втікати залишаючи свої домівки. Аналіз українського контексту є також цікавим та важливим».

Християнство є вірою любові та милосердя, тому першочерговим завданням Церкви та її соціального вчення є запропонувати принципи і цінності на які можна опертись, будуючи суспільство, в якому гідніть людини не ганьбиться і не нехтується. Відповідні суспільні процеси на міжнародному рівні, такі, як війна, глобалізація чи політична криза провокують нас християн звернутися за допомогою до Соціального вчення Церкви, шукаючи можливих відповідей на ці виклики.

Будучи натхненим реалізацією Соціальної доктрини Церкви в українському суспільстві та формуючи його таким чином, метою цьогорічних Лекторіїв Соціальної Доктрини Церкви є виховати нових провідників, готових використовувати свої знання в політиці, економіці та в різних соціальних секторах, базуючись на християнських цінностях: демократії, братерстві, справедливості, взаємодопомозі та мирі.

Після закінчення зустрічі о. Петро Закаляк від імені парохії храму рівноапостольного князя Володимира у м. Перемишляни та директор Перемишлянського професійного ліцею Ігор Нечипор висловили бажання і надалі продовжувати співпрацю з Комісією УГКЦ «Справедливість і Мир», зокрема у суспільних та соціальних питаннях, з особливим наголосом на вихованні молоді у світлі християнсько-демократичних цінностей.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир