Шотландія стала місійною країною
  • Пон, 13/07/2015 - 18:42

Шотландські єпископи визнають поразку в процесі передавання віри. «Ми стали місійною країною» - зазначив у листі до єпархії Галловей єпископ Вільям Нолан, а за ним це підтвердили також інші єпископи.

Передумовою до того, щоб назвати речі своїми іменами, стало рішення місійного згромадження з Індії, яке постановило прислати до Шотландії своїх місіонерів. І то не для збільшення кількості пропонованих Літургій чи для залатування душпастирських дірок, але саме тому, що шотландці втратили радість учнів Христа. Саме так визначили ситуацію індійські місіонери, а шотландські єпископи погодились з цим діагнозом.

«Безсумнівну, католики в Шотландії втратили ентузіазм до передавання віри, особливо тим, хто знаходиться поза Церквою» - ствердив єпископ Нолан, хоча і не пояснював причин такої ситуації, а вину за неї поклав на скандали, на не окреслений вужче скептицизм та критицизм.

Інші єпископи також мають надію на приїзд закордонних місіонерів. Єпископ Стефен Робсон з Дункельда заспокоює, що у цій ситуації немає нічого надзвичайного, бо Шотландія завжди користувалась допомогою священиків з Ірландії. В той же час Митрополит Глазго Філіп Тарталія готує вірних до іншого вирішення кризової ситуації. Він прогнозує ґрунтовну реструктуризацію єпархії, що передбачає закриття багатьох парафій не лише через брак покликань, але через зменшення кількості вірних мирян.