Синод Єпископів надіслав запитання щодо сім’ї усім єпархіям світу
  • Нед, 03/11/2013 - 09:45

Секретаріат Синоду Єпископів надіслав запитальник єпархіям усього світу перед спеціальною нарадою, яка відбудеться наступного року і стосуватиметься теми сім'ї. Свою думку можуть висловити усі католики. Ця широка консультація буде стосуватися таких питань як контрацепція, гомосексуальні стосунки і Святе Причастя для розлучених осіб, які перебувають у повторному цивільному зв’язку.

Конференція єпископів Англії і Уельсу опублікувала запитальник в інтернеті, щоб обговорити питання, що містяться в ньому, у всіх парафіях. Єпархії мають представити відповіді, аналіз яких використають для підготовки засідання Синоду.

У першій частині документа пояснено, що під час спеціального засідання Синоду, яке відбудеться 5–19 жовтня 2014 року, обговорять становище сімей, вислухають свідчення і пропозиції єпископів. Через рік, під час звичайного засідання, визначать напрямки душпастирства сімей.

Головними темами, які хвилюють єпископів є, як запобігати вільним зв’язкам, які не прямують до укладення шлюбу, а інколи виключають таку можливість узагалі; відносинам поміж людьми однієї статі, яким часто надають право усиновляти дітей, а також – змішані та міжрелігійні шлюби; неповні сім'ї; форми фемінізму, ворожі до Церкви; явища сурогатних матерів. Насамперед у площині Церкви розглядатимуть питання ослаблення або відмови від віри в таїнстві шлюбу і цілющої сили сповіді.

Друга частина документа, нагадує вчення Церкви про шлюб та сім'ю та його біблійні підстави. Наприкінці є 38 питань щодо труднощів впровадження цього вчення в життя і включення в пастирські програми.

Секретаріат Синоду хоче знати, наприклад, чи церковний шлюб просять уділити не практикуючі католики або атеїсти і як це пов'язати з душпастирськими завданнями. Більшість питань стосуються «важких сімейних ситуацій»: вільних зв’язків, сепарації, повторного шлюбу після розлучення і т.д., і пастирської програми з урахуванням ситуації конкретної особи.

Як охрещені переживають свою неврегульовану ситуацію? Чи вони усвідомлюють її? Чи виказують тільки байдужість? Деякі питання стосуються осіб, які просять визнати шлюб недійсним.

Щодо одностатевих союзів у запитальнику йдеться про «пастирську чуйність» до тих, хто вибрав такий спосіб життя, і те, як знайти пастирський підхід з урахуванням передачі віри до таких осіб, особливо якщо вони усиновили дітей.

Є також питання про навчання, що міститься у енцикліці Павла VI «Humanae Vitae» щодо контрацепції, чи воно відоме і чи його приймають, а також, як формувати ментальність відкритішу на народження дітей.

За матеріалами: http://ekai.pl