Слово Митрополита Львівського на 24-у неділю по Зісланні Святого Духа
  • Нед, 08/12/2013 - 18:43

Слово Митрополита Львівського на 24-у неділю по Зісланні Святого Духа

Еф 2,14-22; Лк 8,41-56.

Всечесні отці,
Достойні та любі наші християни,
вчора ми довго їхали до міста Битува, в якому ви проживаєте, бо віддаль зі Львова сюди достатньо велика. Господь був з нами і ми щасливо з молитвою прибули сюди для важної події: святити диякона Михайла Фенканіна на священика. Це – велике свято, зокрема, у нашій архієпархії ми вибираємо на такі події неділю, Господній, Богородичний чи інший празник або принаймні, церковне свято серед тижня, що називається полієлей. Отець Михайло та інші священики не вибрали собі цього служіння самостійно, це не є їхній вибір бути священиком, до такої служби покликає собі Господь. У глибоку давнину Бог велів Мойсеєві приготувати спеціальну одежу, на яку сам вказував про форму та її вигляд, на прикраси, матеріал, дорогоцінне каміння, золото тощо, щоб одягнути в ризи своїх священиків. «І вдягнеш у них Арона, брата твого, і синів його з ним, і помажеш їх, і  введеш у чин їх, і освятиш їх на священицьку службу мені» (Вих 28,41). Так записано у книзі Вихід, що священики служитимуть Богові, бо так бажає Господь. Знаєте теж, що Ісус Христос одного разу «… вийшов на гору й покликав тих, що їх сам хотів…» (Мр, 3,13). Не люди призначають священиків, але кандидат повинен відчути покликання Господнє й не вагаючись йти за Христом. Нам не відомо скільки осіб із вашого Битова стали священиками нашої Церкви? Можливо Фенканін, отець Михайло, перший священик УГКЦ із цього міста.? Якщо уже були, то слава Богу за ваші моління, якими випрошуєте у Господа робітників, що їх бракує у світі для його жнив (пор. Лк 10,2). Божі служителі, його працівники, повинні бути дуже сумлінними й чесними, завжди готовими послужити на всякому місці, де бажає Господь. Коли Юда Макавей розгромив Лісія, його військо побачило «… храм спустошений, жертовник сплюгавлений, двері спалені, двори зарослі травою…» (1Мак 4,38). А для звільнення місця від такого безчестя: «Вибрав він бездоганних священиків, ревнителів закону, й очистили вони храм, забравши у нечисте місце збезчещене каміння» (1Мак 4,42-43). Юда вибирав бездоганних священиків, щоб вони з усією відповідальністю відносилися до своєї послуги й виконували цю чинність найкраще. Не завжди священикам складається усе так добре, часом вони стають жертвою незгоди поміж сильними цього світу. Колись цар Саул без підстав підозрівав священика Ахімелеха про його зговір із царем Давидом проти нього, тому велів вбити не тільки його, але постраждало багато інших: «Тоді цар повелів Доегові: Повернись ти й повбивай священиків. І повернувсь Доег, едомій, і сам став їх вибивати й убив того дня вісімдесят п'ять чоловік…» (1Сам 22,18). Священики повинні бути готовими стояти за правду до кінця, навіть тоді, коли їм грозить смерть, бо Бог вибрав їх на своє служіння: «У нас же Господь, Бог наш; ми його не покидали. Священиками служать Господеві потомки Арона…» (2Хр 13,10), знаходимо у Святому писанні.

Ісус Христос завжди є прикладом служіння священика, як читаємо: «Мавши, отже, великого архиєрея, що вже пройшов небо, Ісуса, Божого Сина, тримаймося твердо віровизнання» (Євр 4,14). А Син Божий був милосердним до кожної людини, лікував людські хвороби, прощав провини, виганяв бісів тощо. Очі кожного християнина, а, особливо, очі священика повинні неустанно глядіти й вдивлятися у Христа. Святий апостол Лука описав зустріч Христа із кровоточивою жінкою та начальником синагоги Яіром. Ці обоє падали Ісусові до ніг: Яір благав на колінах, щоб Спаситель прийшов до його дому оздоровити дочку; кровоточива жінка припала після того, як сила вийшла від Христа й оздоровила її. «Кровоточива жінка усіх навчила любові до Мудрості» (пор. св. Ів. Золот., Бесіда L на Мт. п.2), навчає Учитель Церкви. Ісус відчував віру людей, їхні бажання та внутрішнє ставлення до нього. Він знав про жінку, яка його торкнулася, але про це не здогадувався ніхто з його учнів й Петро, хоч Господь не запитував його, Петро  чомусь вважав, що має необхідність відповідати Ісусові, хто його доторкнувся. Апостол Петро не розумів, про яку силу запитував Ісус, що покинула його. А  Спаситель володіє над хворобами і смертю, він оздоровив хвору жінку та воскресив дочку Яіра. Христос показує народові свою силу та владу, що людина оздоровлюється не тільки від дотику до краю його одежі, але він має потугу підняти померлу особу. Кровоточивій жінці заявив, що її врятувала віра і до Яіра також звернувся, щоб тримався віри, бо так буде спасенна і його дочка. Христос запевнює осіб про спасіння з віри, а не тільки оздоровлення чи воскресіння. Воскреснути із мертвих – надзвичайне і неповторне діло, але отримати запевнення про спасіння – вершок віри в Бога.

Достойні та милі сестри і брати, Господь залишив Церкві та її священикам велику духовну силу: воскрешати до життя тих, хто став духовно мертвим через гріх. І не тільки це, але очистившись від гріха у святій тайні Покаяння, людина повна віри має усі шанси на спасіння. Тому дякуймо Богові за його велику доброту й милість до нас, його вірного люду. Маємо ще інші Тайни, як Хрещення, Миропомазання, Євхаристію, Подружжя і т.д., які служать людині для освячення й спасіння душі, - Господь віддав це в руки своїм священикам. Не судімо священиків, коли вони помиляються, бо вони – люди, здібні вчинити зло, як і кожна людина. Господь запитає священика за його служіння, подібно, як кожну іншу особу (пор. Лк 16,2). Тому превелика відповідальність лежить на кожному священику, тим більше, що «… буде їм священство установою вічною…» (Вих 29,9). Знак священицький – вічний, священство триватиме навіки, навіть, коли б така особа прийняла вічний осуд.

Дорогий наш священику Михайле, старайся гідно служити Богові та святій Церкві. Борися постійно проти усякого зла у собі та інших, яке пропонує нечестивий дух. Пам’ятай, що ми, як люди, помиляємося, тому пророк Єремія з болем писав: «…   Пророки й священики - усі вони чинять обман» (Єр 8,10). Хай ці слова не відносяться до тебе, ти пам’ятай та виконуй інші слова пророка: «Добра шукайте, не зла, щоб могли жити і щоб Господь, Бог сил, був з вами…» (Ам 5,14). Одягайся у спасіння, щоб після чесного труду радіти в Небесних оселях (пор. 2Хр 6,41). Не знеохочуйся критиками, які будуть лунати в бік твоєї особи, молися за усіх, завжди поступай чесно й справедливо, щоб Божа правда торжествувала! Дякую батькам за гідне виховання сина! Дякую братам і сестрам, дружині, рідним, близьким, друзям та знайомим, що своїми молитвами та добрими вчинками допомагали Михайлу стати добрим священиком! Моліться за його бездоганне священство, щоб він колись почув голос Бога: «… Гаразд, слуго добрий і вірний. У малому ти був вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість пана твого» (Мт 25,21). Поручаю тебе, дорогий священику Михаїле, під покров пресвятої Богородиці та відаю під захист святого архангела Михаїла!

+ Ігор
Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

08 грудня 2013 р.Б. м. Битув, Республіка Польща.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua