Собор Паризької Богоматері повторно урочисто відкриють в грудні. Відома програма триденного святкування
  • Втр, 06/02/2024 - 16:53

За десять місяців до відкриття собору Паризької Богоматері архиєпископ Парижа Лоран Ульріх представив план урочистого відкриття готичної споруди французької столиці, яке заплановане на 8 грудня 2024 року. Програма повторного відкриття включатиме численні святкування та паломництва і триватиме від 8 грудня 2024 р. до 8 червня 2025 р., оскільки Церква житиме у ритмі Ювілею 2025 року.

Архиєпископ Парижа оголосив про ці ініціативи в пастирському листі, опублікованому 2 лютого, в якому він запросив вірних відсвяткувати відкриття собору після пожежі, яка знищила його 15 квітня 2019 року.

За п’ятнадцять днів до відкриття відбудеться повернення Паризької Богоматері до собору, що буде супроводжуватися великою процесією вулицями столиці Франції. Фігура Діви Марії з немовлям Ісусом, скульптура 14 століття заввишки 1,8 метра не зазнала шкоди від вогню під час пожежі. Під час відновлення собору вона зберігалася у костелі Сен-Жермен-л’Осерруа навпроти Лувру.

Три дні офіційного відкриття

Саме відкриття розпочнеться з триденного святкування, яке також включатиме офіційну інавгурацію ввечері 7 грудня. У рамках заходу відбудеться передача собору Паризької Богоматері з державної власності Католицькій Церкві, відновиться гра на органі, буде літургійна частина з благословенням та співом Magnificat або Te Deum, а потім також молитва Вечірні. Освячення вівтаря відбудеться під час першої Святої Меси у відреставрованому соборі у неділю, 8 грудня, у другу неділю Адвенту цього року. Наступного дня, у понеділок, 9 грудня, відзначатиметься урочистість Непорочного Зачаття Діви Марії. Повторне відкриття собору Паризької Богоматері супроводжуватиметься октавою з 8 до 15 грудня з щоденною тематичною Месою.

Архиєпископ Ульріх підкреслив присутність кількох громадських діячів, зокрема представників французької влади, жертводавців, команд, які працювали п’ять років, пожежників, які врятували будівлю 15 квітня 2019 р., французьких та іноземних єпископів та представників французьких дієцезій. Він запросив «людей Парижа» відвідати відкриття собору, а також закликав організовувати паломництва з парафій та дієцезій Паризької провінції впродовж шести місяців з грудня до червня. «Я пропоную, більш того, закликаю, щоб цей святковий час, був для всього християнського народу, для всіх вікових категорій та соціальних верств», – сказав архієпископ.

У своєму листі архиєпископ Ульріх, який став архієпископом Парижа у квітні 2022 року, висловив вдячність за щедрість жертводавцям і меценатам, які сприяли відбудові собору Паризької Богоматері.