Собор св. Софії в Стамбулі може стати мечеттю
  • Пон, 06/07/2020 - 15:43

Доля візантійського собору св. Софії в Стамбулі надалі залишається невизначеною. Верховний адміністративний суд має оголосити своє рішення впродовж наступного тижня. Під час засідання трибуналу прокурор вніс пропозицію перенести усю справу, бо, за його словами, рішення від 1934 року про перетворення Собору св. Софії в музей відповідає правовому рішенню, а переформатування наново давнього храму в мечеть належить виключно до компетенції уряду і президента.

Собор було освячено в 537 році. Його посвятили Христові, Божій Мудрості. До часу побудови нового собору св. Петра в Римі він був найбільшою християнською святинею в світі. Впродовж понад 900 років він був головним собором східного християнства. В мечеть його перетворили в 1453 році, коли Константинополь здобули турки. У 1934 році. Мустафа Кемал Ататюрк, творець світської і орієнтованої на Європу Туреччини, перетворив Собор св. Софії в музей.

Формально за перетворення християнського собору на мечеть виступає позаурядова мусульманська організація, яка звернулась до суду з проханням уневажнити рішення від 1934 року. Варто зазначити, що на ісламізації Hagia Sophia дуже залежить президенту Ердогану. Він зазначив, що рішення Ататюрка було великою помилкою і запевнив, що зробить усе для того, щоб вплинути на рішення трибуналу. Для турецького президента віддати собор мусульманам мало б дуже символічне значення. Це б зміцнило ісламський характер Туреччини, стало б свого роду помстою Європі, яка відкинула прагнення Туреччини до ЄС, а також стало б символічним відходом від спадщини Ататюрка і його світського бачення держави.

Однак Ердоган усвідомлює, що Hagia Sophia є однією із головних туристичних принад Стамбулу. Тому, скоріш за все, він прагнутиме знайти гібридне рішення, яке полягатиме на тому, що базиліка залишиться доступною для туристів у всі дні, за винятком п’ятниці, коли у ній відбуватимуться мусульманські молитви. Проте і таке рішення буде вимагати повторного закриття усіх християнських зображень, що знаходяться у храмі. За такий варіант висловлюються 73 відсотки турків, а за безумовне перетворення храму в мечеть – 47 відсотків. Остаточне рішення щодо Hagia Sophia мало бути прийняте ще 2 липня. Припускають, що відкладення рішення ще на 15 днів було спричинене міжнародним тиском на Ердогана. В останню мить, 1 липня, глава американської дипломатії Майк Помпео застеріг перед перетворенням собору в мечеть. Ще більшого значення міг мати тиск з боку Росії. Hagia Sophia досі залишається материнським храмом Православної Церкви, базилікою Нового Риму. На її захист також виступив патріарх Варфоломій.