«Spei satelles». Слова надії Папи Франциска на навколоземній орбіті
  • Срд, 14/06/2023 - 13:49

З Каліфорнії стартувала ракета, що вивела в космос супутник спеціальної космічної місії, ініційованої Дикастерією в справах комунікації.

У понеділок, 12 червня 2023 р., з космодрому у Вандерберґу в Каліфорнії стартувала ракета-носій «Falcon 9» компанії «Space X». Серед різних супутників, які вона вивела в космос, є також «Cubesat 3U», виготовлений у Політехніці Торіно, в якому вмонтована нанокнига з посланням Папи Франциска, виголошеним під час молитви за світ на порожній площі Святого Петра 27 березня 2020 року, в під час першого локдауну, спричиненого пандемією нової коронавірусної інфекції.

Це місія «Spei Satelles» (Хранитель надії), ініційована Дикастерією в справах комунікації Святого Престолу та реалізована у співпраці з Італійським космічним агентством і багатьма іншними інституціями, зокрема, італійським Національним центром досліджень, що виготовив нанокнигу, Департаментом аерокосмічної інженерії Політехніки Торіно. Студенти салезіанського університету Венеції розробили логотип, а цифровий апостолят Торіно подбав про душпастирський і культурологічний супровід місії.

Слова Папи на кількох міліметрах

Нанокнига, виготовлена Інститутом Фотоніки і нанотехнологій Національного центру досліджень – це кремнієва пластина розміром приблизно 2х2 міліметри, всередині якої бінарним кодом записані промова Папи та зображення молитви за світ, що ввійшли до фотоальбому «Чому боїтеся, ще досі не маєте віри?», виданого Ватиканським книжковим видавництвом.

«Cubesat 3U» – це супутник, в який вставлена ця нанокнига. Йдеться про паралелепіпед розмірами 34x10x10 сантиметрів і масою приблизно 3 кілограми. Назовні він покрити сонячними панелями, що забезпечуватимуть живлення, а всередині поміщені два бортові комп’ютери, акумулятор, сенсори і вимірювальні прилади, стабілізатори та система радіозв’язку на ультрависоких частотах.

нанокнига з промовою Папи

нанокнига з промовою Папи

Послання Папи зі сходом сонця

Згаданий передавач транслюватиме деякі послання надії Папи Франциска, виголошені під час понтифікату, які можуть вловити радіолюбителі в усіх частинах світу. Після запуску супутник, який Святіший Отець поблагословив під час загальної аудієнції 29 березня, за допомогою італійського орбітального транспортника ION буде поміщений на висоті 525 кілометрів над землею і синхронізований таким чином, щоби пролітати над поверхнею землі в той самий місцевий сонячний час. Щоразу, коли він пролітатиме, на частоті 437,5 Mгц можна буде почути сигнал зі словами Папи.

Спільні зусилля як знак надії

«Послання Папи Франциска в космосі – це знак і образ ніжності та благословення для світу», – зазначає о. Лусіо Руїс, Секретар Дикастерії в справах комунікації та натхненник проекту «Spei Salletes», додаючи: «Неосяжність космосу завжди спонукає нас мріяти, і сьогодні нам усім потрібно повернутися до спільних мрій, з надією, що мир, про який ми наполегливо молимося, повернеться у світ, зобов'язавши нас усіх. Я сприймаю це об’єднання зусиль і цю спільність як перший великий плід і знак надії. Спільна робота, щоб принести цей знак надії, робить нас більше друзями, братами і сестрами між собою, Fratelli tutti».