США: молоді священники визнають себе “ортодоксними”, а “прогресивні” практично “вимирають”
  • Чтв, 09/11/2023 - 14:11

Аналіз новітніх досліджень за результатами національного опитування серед католицьких священників у США вселяє надію. Так, серед випускників американських семінарій і практично “вимирають” священники, які називають себе ”прогресивними“, переважна більшість молодих нововисвячених священників описує себе як консервативних і ортодоксних. Вони абсолютно відрізняються від своїх попередників лише кілька десятиліть тому. Це ще один факт, який підтверджує серйозну зміну поколінь серед американського духовенства.

Опитування провела дослідницька група The Catholic Project при Католицькому Університеті Америки у Вашингтоні. Метою проекту було вивчення “поляризації, динаміки поколінь та впливу кризи сексуального насильства” на благополуччя священиків та їхній досвід покликання. Як повідомляє CNA, загалом у дослідженні взяли участь понад 3 тисячі молодих священників.

За словами авторів опитування, серед кандидатів, висвячених після 2020 року, суттєво зменшився відсоток священників із “прогресивними” чи “ліберальними” настроями. Прихильність до “ортодоксії” та “консерватизму” висловили понад 80 % респондентів, які отримали свячення крайніми роками. Ще 14 % називали себе “центристами”.

“Простіше кажучи, кількість нових священників, які вважають себе політично ліберальними або теологічно прогресивними, неухильно зменшувалася після ІІ Ватиканського Собору і тепер навіть зникає”, — резюмує The Catholic Project результати свого опитування.

“Більше половини священників, висвячених після 2010 року, консервативні. Жоден із священнослужителів, які отримали рукоположення після 2020 року, не назвав себе дуже прогресивним”, – повідомляють дослідники. Натомість у попередні десятиліття такі заяви звучали часто. У 1960-х роках майже 70 % священників вказували на свою “прогресивну” орієнтацію... Йдеться про чітке розмежування “політичної та теологічної самоідентифікації старших і молодших священників”, пояснюють результати опитування автори.

На думку експертів The Catholic Project, переломним моментом, коли кандидати, які вступають до священства, почали виражати більше занепокоєння щодо правовірності, стала криза сексуальних зловживань після 2002 року.

Результати опитування, проведеного на великій вибірці, – це ще одні дані, які свідчать про певний консервативний поворот серед духовенства. Американське дослідження 2021 року також підкреслило розрив між переконаннями молодшого та старшого духовенства, зазначивши, що перші більш консервативні та шукають узгодженості з одвічним вченням Церкви.

 

За матеріалами CNA / pch24.pl