Священник з Херсону про вцілілу фігуру Богородиці
  • Чтв, 22/02/2024 - 18:59

Починаючи від Попільної Середи у Херсоні не вщухають сильні обстріли. Винятком не була і субота, 17 лютого 2024 року, коли на територію костелу Пресвятого Серця Ісуса прилетів снаряд від «граду». Однак вже в черговий раз, Господь явив свою опіку та зберіг парафію. 

Прокоментував це чудо вікарій отець Максим, який від моменту деокупації разом із настоятелем отцем Максимом Падлевським, попри обстріли та небезпеку, продовжують своє служіння у Херсоні. 

«Минулого тижня почалися сильні обстріли з Попільної Середи і тривали кілька днів. Тут було багато пошкоджень навколо нашого храму. У суботу, 17 лютого, в районі храму було кілька влучань. Навіть одна людина неподалік від нас загинула. Перед вхідними дверима храму влучили снарядом з «граду». У нас там стоїть фігура Богородиці, тож влучання було прямо біля цієї фігури. Снаряд розірвався, частина його залишилась стирчати в землі, але зруйнований був лише бордюр. Сама фігура майже не постраждала. Лише у кількох місцях від осколків є трохи пошкоджень. 

 

Над вхідними дверима у нас є великий вітраж Божого милосердя. Захисне скло повністю розбилось від вибухової хвилі. Сам вітраж тріснув у кількох місцях. Але не зруйнувався. Я думаю, що могло би бути значно гірше. 

З досвіду нашого міста ми вже знаємо, що коли такий обстріл з «градів», то пошкодження дуже сильні. Це видно у самому місті. Можна говорити про те, що Господь нас вберіг. Крім того, субота – це такий день, коли віряни приходять на прибирання, аби приготувати храм до неділі, тому могла статися трагедія. Це сталося вдень, після 14-ї години. Зазвичай, люди тут прибирають територію біля храму. Тому, слава Богу, що всі залишились живі та здорові. Ми тут звикли до обстрілів. 

Трохи більше року назад, коли звільнили місто, перед Різдвом снаряд потрапив в наш дім. Потім вночі поруч було влучання. Але наш храм врятував забор, він узяв на себе всю вибухову хвилю. Господь нас постійно береже. Ми вже звикли до влучань, просто продовжуємо робити далі свої справи».

За словами священника, загалом людей у місті небагато. Багато хто виїхав з міста після окупації. Дехто повертається, бо залишив все, а зараз приїздять подивитись на стан свого майна і знову виїжджають. У неділю на богослужіння може прийти до 25 людей, якщо немає сильних обстрілів, бо людям треба до храму подолати досить довгий шлях.