«Свято Народів 2013» у Римі
  • Нед, 19/05/2013 - 11:26

«Зустріч, яка змінює» – під таким гаслом у неділю, 29 травня 2013 року, в Римі відбудеться традиційне "Свято народів", день духовності і культури католицьких етнічних громад Вічного Міста, в якому бере активну участь також і українська спільнота: душпастирі УГКЦ, парафіяльні громади, українські громадські організації. Свято, вже 22-ге з черги, організовують священики-місіонери з Чину Отців Скалабрініанів у тісній співпраці з пасторальними відділами «Карітас» та «Мігрантів» вікаріату римської дієцезії, а також численних церковних, громадських та етнічних організацій.

 

Блаженний Джованні Баттіста Скалабріні, єпископ і небесний покровитель мігрантів, що жив понад сто років тому, заснував чоловіче і жіноче місійні Згромадження святого Карла Борромео. Відомі як Скалабрініани, вони звіщають Боже Слово серед емігрантів усього світу.

 

«Свято Народів», яке вони організовують від 1992 року, є однією з кращих ініціатив у Римі, це свято Церкви та Вічного Міста, яке відкриває обійми для мігрантів. Це подія, одночасно, духовна і святкова, яка ознайомлює з духовністю та культурою різних народів, які проживають у Вічному Місті.

 

Метою таких заходів є дати можливість різним групам іммігрантів, що проживають у Римі, представити свої культурні надбання, світогляд свого народу, багатство його творчості, особливості побуту, створити простір діалогу між різними культурами і традиціями, запропонувати правильний погляд на мігрантів і їхні проблеми. Це нагода для зустрічі та діалогу всіх організованих іноземних католицьких громад, яких тут нараховується понад 150, даючи також нагоду церковним структурам уважніше ставитись до явища еміграції.

"Свято народів 2013» розпочнеться о 9.00 ранку відкриттям понад 60-ти стендів, які представляють народи світу, що беруть участь у цьому святі.

 

Службу Божу, яка о 12-ій годині розпочнеться в базиліці Святого Івана на Латерані, очолить єпископ-помічник Римської дієцезії Маттео Дзуппі. В богослуженні братимуть участь вірні різних обрядів та іноземних католицьких громад Риму.

 

Після богослуження народи-учасники свята представлятимуть кулінарне мистецтво своїх країн. Слід згадати, що минулими роками українські страви користувались великим успіхом, а українські стенди завжди гідно представляли Україну на цьому міжнародному святі.

 

Пополудні передбачений концерт, під час якого 33 етнічні групи представлять свої народні пісні й танці.

 

Організатори «Свята Народів 2013» у Римі сподіваються на присутність понад десяти тисяч учасників.

 

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану