Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (15.04 – 21.04.)
  • Втр, 23/04/2013 - 22:34

Понеділок. В понеділок вранці Святіший Отець відправив Літургію в Домі св. Марти. Під час проповіді Папа сказав, що «наклеп руйнує справу Божу в людях». На думку Святішого Отця, наклеп  є гіршим, ніж гріх. Він виникає через ненависть, яка, в свою чергу, є справою сатани. А це можна пізнати через брехню, котру диявол використовує у своїх цілях.

15 квітня Святіший Отець прийняв на аудієнції Маріано Рахой Брея, голову іспанського уряду. Під час зустрічі відбувся обмін думками щодо складної світової фінансово-економічної ситуації, яка торкнулася також і Іспанії. Була порушена тема політико-інституційного клімату в Іспанії. Серед інших подарунків пан Рахоя подарував Понтифіку футболку збірної команди Іспанії з автографами усіх гравців.

 

У понеділок 15 квітня у Кракові (Польща) почався VIII Європейський семінар католицьких капеланів цивільної авіації. «Слухати Слово Боже, слухати іншого», - так звучить тема цьогорічного форуму, на який прибув голова Папської ради душпастирства емігрантів і подорожуючих кардинал Антоніо Марія Вельйо.

Цього ж дня відбулася перша зустріч префекта Конгрегації віровчення архиєпископа Герхарда Людвіга Мюллера з керівництвом Конференції вищих настоятельок жіночих монаших згромаджень США (LCWR). Префект підкреслив, що конференції настоятельок існують для того, щоб сприяти спільним зусиллям членів монаших згромаджень у співпраці з місцевими єпископськими конференціями та місцевими єпископами. З цієї причини, такі конференції залишаються під керівництвом Святого Престолу.

Вівторок. Святіший Отець Франциск ранкову Літургію у вівторок відправив у наміренні папи-емерита Бенедикта XVI з нагоди його уродин. Папа Франциск закликав не шукати в духовному житті зручності та комфорту, оскільки вони призводять до небезпечної рутини. Франциск звернувся до теми II Ватиканського Собору і нагадав, що він був справою Святого Духа. «Чи за ці минулі 50 років ми зробили все, про що сказав Святий Дух за посередництвом Собору?», – запитав Франциск під час проповіді. «Ми не хочемо змінюватися", – у цьому, за словами Святішого Отця, проблема нереалізації багатьох ідей і постанов II Ватиканського Собору. Прагнення не йти вперед, а повернутися назад, якого дотримуються до сьогодні багато хто, за словами Папи, викликано твердістю і лінивством серця». Папа закликав не чинити опору Святому Духові, бо тільки Він може дати справжню свободу.

16 квітня своє 86-ліття відсвяткував Папа-емерит Бенедикт XVI. З цієї нагоди у Кастель Ґандольфо до нього прибув брат о. Георг Ратцінґер.

У першому рапорті з нагоди місяця понтифікату нового Папи Центр Досліджень Релігій (Cesnur) вказав, що більше половини церков в Італії відзначили зростання кількості вірних, в тому числі і тих, які приступають до сповіді. Такі дані також повідомили 53% священиків з різних частин країни. Директор Центру, соціолог та релігієзнавець Масімо Інтровіньє зазначив, що причиною свого повернення до Церкви ці вірні зазначають обрання Папи Франциска. «Природно, ефект Франциска - це також ефект Ратцінгера, оскільки багато людей визнає, що були вражені і зворушені відставкою Бенедикта XVI», - зазначив релігієзнавець.

У вівторок у Ватиканському прес-центрі відбулася прес-конференція за участю архиєпископа Вінченцо Пальї, Президента Папської Ради в справах сім’ї, та доктора Сальваторе Мартінеса, Президента Руху «Оновлення у Святому Дусі», які представили Ватиканську Фундацію «Міжнародний Центр Сім’ї в Назареті». Президент Папської Ради у справах сім’ї розповів про завдання центру, яким буде: стати осередком родинної духовності, місцем приготування для душпастирства сімей та євангелізації в сім’ях, місцем вивчення родинного душпастирства, співпрацюючи з єпископськими конференціями та католицькими університетами в усьому світі. Крім того, центр надаватиме матеріальну підтримку сім’ям, зокрема, у святій землі, які зазнають труднощів.

Середа. В проповіді під час Літургії в Домі св. Марти Понтифік вказав на те, що сила хрещення закликає християнина мужньо проголошувати Христа навіть під час переслідування. За його словами, це те, що завжди відбувається в історії, "тому що це шлях Ісуса". І це усвідомлювали перші християни. Якщо християнин проголошує Ісуса життям, свідченням і словом, Церква для нього стає справжньою Матір’ю, а сам він відчуває себе її дитиною. «Але якщо ми цього не реалізуємо, Церква перестає бути Матір'ю і перетворюється на Церкву-няньку, яка дбає тільки про те, щоб вкласти дитину спати. Це Церква бездіяльності», – зауважив Святіший Отець і запросив віруючих пам'ятати про хрещення та відповідальність, яка випливає з нього.

В середу, 17 квітня, на початку загальної аудієнції, коли Папа Франциск проїжджав папамобілем по площі Св. Петра, вітаючи вірних, один чоловік простягнув Папі в подарунок білу папську шапочку. Святіший Отець, не вагаючись, зняв з голови свою і обміняв на нову.

На загальній аудієнції в середу Папа розважав над Вознесінням Ісуса. Святіший Отець вказав на те, що в кінці свого Євангелія Св. Лука розповідає про подію Вознесіння в дуже синтетичний спосіб. Ісус вивів учнів «аж до Витанії і, знявши руки свої, благословив їх. А як він благословляв їх, віддалився від них і почав возноситись на небо. Вони ж, поклонившися йому, повернулися з радістю великою в Єрусалим, і перебували ввесь час у храмі, славлячи та хвалячи Бога» (Лк. 24, 50-53). Папа звернув увагу на два елементи цього уривку. Перший: під час Вознесіння Ісус виконав священичий жест благословення. Це перший важливий момент: Ісус – єдиний і вічний Священик, Котрий пройшов через смерть, поховання, воскресіння і вознесіння на Небо. Другий елемент: Св. Лука зазначає, що апостоли, побачивши як Ісус вознісся на Небеса, повернулись до Єрусалиму «з великою радістю». Це виглядає трохи дивно, адже нам сумно, коли ми розлучаємось з рідними. Це відбулось тому, що апостоли очима віри зрозуміли, що хоч їх очі не бачать Його, Ісус залишається з ними завжди, Він не покидає їх, і у славі Отця підтримує їх, веде їх і заступається за них.

Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск висловив молитовну близькість населенню Ірану та Пакистану, постраждалому 16 квітня від землетрусу.

Також в кінці загальної аудієнції аргентинські священики подарували Понтифіку футболку Ліонеля Мессі з його особистим підписом.

Кардинал Тарчізіо Бертоне, Державний Секретар Апостольської Столиці, надіслав від імені Папи Франциска телеграму співчуття на ім’я кардинала Шона О’Меллі, Архиєпископа Бостону (США), з приводу теракту, який скоєно 15 квітня. У тексті читаємо, що Святіший Отець «глибоко засмучений» з приводу того що, трапилося і молиться за всіх постраждалих і їхні сім’ї.

Святіший Отець Франциск призначив Апостольським нунцієм в Папуа-Новій Гвінеї Архиєпископа Майкла Уоллеса Бонаха. Раніше Архиєпископ був спостерігачем Святого Престолу у Відні при Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Міжнародній агенції з атомної енергії.

Четвер. У четвер зранку на Літургії Папа Франциск пригадав про те, що «ми віримо в Бога, який є Отцем, Сином і Святим Духом». Папа зазначив, що для багатьох людей Бог є абстрактним поняттям, чимось на зразок «розпорошеної» субстанції. Святіший Отець звернув увагу, що саме зважаючи на таке сприйняття християни повинні чітко усвідомлювати, що вірять в Бога-Особу. Папа Франциск підкреслив, що віра, яка народжується під час зустрічі з Христом, дає таку радість і спокій, яких не може запропонувати цей світ. Тому, за словами Папи, потрібно просити Бога, щоб дав можливість зростати у вірі, яка розвивається завдяки маленьким щоденним зустрічам з Ісусом.

18 квітня через «Твіттер» Святіший Отець закликав молити за жертв постраждалих від вибуху в Техасі: «Будь ласка, моліться разом зі мною за жертв вибуху в Техасі та їх близьких».

У четвер Папа Франциск вперше прийняв вірчі грамоти у нового посла, акредитованого при Святому Престолі. Ним став Антоніо Альмейда Рібейро, посол Португалії.

Святіший Отець прийняв 15 і 18 квітня дві групи єрархів з північно-італійського регіону Тривенета, що перебувають в Римі з візитом ad limina apostolorum. Знаходитися щодня з людьми нашого часу, бути поруч з ними, просив Понтифік італійських єпископів.

П’ятниця. Папа Франциск прагне, щоб Церква була вільною від будь-яких ідеологій і жила чистою Євангелією. «Якщо ідеологія входить в Церкву, якщо ідеологія втручається в мудрість Євангелія, втрачається можливість щось зрозуміти», - зазначив Святіший Отець 19 квітня під час ранкової Євхаристії у Домі св. Марти.

Вісім років тому, 19 квітня 2005 року, в результаті досить короткого конклаву, 115 кардиналів обрали наступника Івана Павла II, кардинала Йозефа Ратцінгера, на Престол св. Петра. Лейтмотивом понтифікату Бенедикта XVI стала смиренність, вважає Архиєпископ Вінченцо Палья, голова Папської ради у справах сім'ї.

19 квітня Папа Франциск зустрівся у Ватикані з Президентом Республіки Еквадор Рафаелем Вісенте Корреа Дельгадо. Після зустрічі зі Святішим Отцем політика прийняв кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне.

Ватикан стурбований відсутністю чутливості серед європейського населення до проблеми дискримінації християн у Європі. Представник Держсекретаріату Ватикану отець Флоріан Кольфхаус пояснив, що, незважаючи на відсутність прямих переслідувань християн за віру, зафіксовані численні факти дискримінації християн у Європі.

Субота. В проповіді під час Літургії, яку Папа відправив у суботу вранці, Святіший Отець наголосив: «Йти вперед в богобоязливості, у цьому, певною мірою, й полягає суть адорації, Божої присутності. Церква чинить саме так, і коли ми перебуваємо в Божій присутності, ми не чинимо поганих речей, не приймаємо поганих рішень. Ми – перед Богом. Це діється також з почуттям радості і щастя – в цьому полягає утішення Святого Духа, тобто, дар, який Господь нам дав – це утішення – яке допомагає нам йти вперед». на завершення Понтифік закликав молитися за Церкву, щоб вона і надалі зростала та зміцнювалася.

Папа Франциск привітав з переобранням Президента Італії Джорджо Наполітано, надіславши йому вітальну телеграму.

Неділя. У Церкві латинського обряду четверта неділя Пасхи називається «Неділею Доброго Пастиря». В цей день також відзначається Всесвітній день молитви за покликання, який цього року проходить під гаслом «Покликання – знак надії, що ґрунтується на вірі». З цієї нагоди Папа Франциск очолив Євхаристійне богослуження в базиліці Святого Петра у Ватикані, під час якого висвятив десять священиків для Римської діє цезії. Під час проповіді Папа пригадав, що завданням священиків є співпрацювати у будуванні Містичного Христового Тіла, яким є Церква – Божий люд та святий храм Святого Духа. Вони, «посвячені, як справжні священики Нового Завіту», єднаючись зі своїм єпископом, будуть «проповідниками Євангелія, пастирями Божого люду» та «очолюватимуть акти богопочитання». Тож побажавши, щоб повчання новопресвітерів були на радість і підтримку Христових вірних, а життєвий приклад – підтвердженням їхніх слів, Папа Франциск наголосив на тому, що вони продовжуватимуть освячуючу дію Христа, приносячи Безкровну Жертву Пресвятої Євхаристії. Тому слід наслідувати в житті те, що відправляється при престолі.

Опівдні цього дня, за традицією Святіший Отець зустрівся з вірними для спільного проказування молитви «Царице Неба». В короткому навчання перед молитвою Папа продовжив тему покликання. Він зауважив, що «Покликання народжуються у молитві і з молитви; і лише в молитві можуть тривати та приносити плоди». Також Понтифік закликав молитися до Марії, яка через усе своє життя відповідала «так» на Боже покликання. «Вона навчилася розпізнавати голос Ісуса  з початку, коли носила його в лоні. Нехай вона допоможе нам краще розпізнавати голос Ісуса і слідувати за  ним, йдучи по дорозі життя!»

Радимо ознайомитись:

Про покликання Папи Франциска: чому вирішив стати священиком?

З життя Папи Франциска: чому вирішив стати єзуїтом і про важку хворобу.

Послання Бенедикта XVI на 50-ий Всесвітній День молитви за покликання.

Блаженний отець Лука Пассі – свідок любові Христа до сиріт.

Папський нунцій звернувся до настоятельниць монарших згромаджень РКЦ в Україні.

p