Тижневий огляд: переслідування християн (24.03 - 30.03)
  • Пон, 31/03/2014 - 23:39

24 березня повідомляється, що у Кенії ісламісти знову напали на християн, які молилися. Двоє озброєних людей відкрили вогонь по вірних, які були присутні на недільній літургії в церкві євангельської спільноти у передмісті Момбаси. Двоє людей загинули на місці, а третя померла у лікарні.

У Китаї відбувся похорон колишнього ординарія Шанхаю, єпископа Йозефа Фан Шонгліанга. Він був пастирем катакомбної Церкви. Комуністичний режим ніколи не визнавав його єпископських свячень. Навіть під час похорону заборонили називати його єпископом. Однак, ні віруючі, ні священики під час проведення траурної літургії не дотримувалися цієї заборони.

На Яремчанщині згоріла друга святиня. Цього разу вогонь знищив каплицю св. Миколая у Татарові. Причина виникнення пожежі встановлюється.

Відповідно до інформації за 27 березня читаємо, що пакистанський суд вкотре відклав справу Асії Бібі. Християнка з 2009 року перебуває у в'язниці за звинуваченням у богохульстві проти Мухаммеда. Суд уже кілька разів відкладали, тому що не вдавалося зібрати суддівського складу. Сьогодні вже нарешті мав розпочатися суд, проте, не з’явилися юристи зі сторони обвинувачення і судді були змушені відкласти справу.

Жителі ще одного християнського міста в Сирії стали жертвами повстанців. В місто Keсаб  увірвалися ісламісти, пов'язані з Аль-Каїдою. Вони прийшли з території Туреччини і були добре озброєні. Ісламісти осквернили церкви, а  вірмен вигнали з їхніх будинків.

Згідно з новим дослідженням, що провели в Gordon–Conwell Theological Seminary (GCTS), близько чверті християн у світі переслідують. Дослідження показало, що 500 мільйонів християн проживають у країнах, де до християнства ставляться вороже.

Сомалійські ісламісти закликали стерти таємних християн з лиця землі. На Південному Сході Сомалі члени збройного угруповання «аль-Шабааб» стратили чоловіка і жінку за їх християнське віросповідання. Радикали відрубали голови жертв на очах двох дочок засудженої (п'ятнадцяти і восьми років).

Згідно з новими змінами в законодавстві Індонезії, християни та інші немусульмани, що проживають в штаті Ачех, можуть переслідуватися за законом відповідно з шаріатським правом. Офіційна влада заявляє, що дана стаття Ісламського кримінального кодексу буде лише попереджуючою, оскільки в Індонезії немає злочинів, які б не регулювалися світським судом.

У Донецьку невідомі обстріляли машину організаторів міжконфесійної молитви за мир в Україні. Організатор зустрічі віруючих, незважаючи на інцидент, запевняє, що вони продовжують молитися за мир в Україні. І додає, що раніше на їх адресу звучали словесні погрози.

29 березня з’явилося повідомлення про те, що суд в Лахорі (північно-східний Пакистан) засудив до смертної кари і великого штрафу 27-річного християнина Савана Масіха за звинуваченням у богохульстві, якого він наче допустився торік. Одночасно суддя постановив звільнити під заставу 83 людей, яких звинувачували в нападі на село Джозеф Колоні в Лахорі, визнаючи молодого християнина єдиним винуватцем цієї події. Захист подав скаргу на вирок, вважаючи, що Масіх невинний і звинувачення, висунуті проти нього, є необґрунтованими.