“Той, хто знає свої гріхи і прийняв Боже милосердя, буде милосердним до ближнього”, — Блаженніший Святослав у Неділю про митаря і фарисея
  • Пон, 18/02/2019 - 09:27

Людина, яка прийняла у своє серце Боже милосердя, буде доброю до ближнього, бо знає, як нелегко побороти власний гріх.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних під час Архиєрейської Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Неділю про митаря і фарисея, 17 лютого 2019 року.

“Кожного разу, коли ми читаємо або слухаємо слова Святого Євангелія, відбувається дивна подія Божого одкровення. Бо коли Господь промовляє своїм словом, Він відкривається нам. Перш за все у своєму одкровенні Він говорить про те, ким Він є для нас. Тому, слухаючи слово Євангелія, ми можемо його пізнати для того, щоб сповнити своє життєве завдання (як нас вчить Церква) — у цьому житті Творця пізнавати, полюбити, служити, а відтак отримати в Ньому вічне щастя і життя”, — такими словами звернувся на початку свого слова до вірян Предстоятель УГКЦ.

А згодом додав: “Євангелист Лука говорить нам про двох чоловіків, які прийшли до храму помолитися. Проте не тільки про них ідеться у притчі, а передусім про Всевишнього, який уважно слухає людину кожного разу, коли вона знайде час, силу, увагу розмовляти з Ним. Ба більше, Творець слухає не тільки, що ми Йому скажемо, Він знає набагато більше, ніж те, що ми в словах до Нього хочемо сказати. Він дивиться нам глибоко в серце”.

За його словами, Божий рух до людини називається Божим милосердям. І тому, щоб показати людині, як потрібно молитися і зближуватися з Небесним Отцем, слово Боже описує нам два способи молитви.

“Святий Єфрем Сирійський говорить про те, що людині є значно легше подякувати Богові за щось добре, що вона зробила, ніж показати Йому іншу сторону свого серця, просити милосердя за свої гріхи... Фарисей, постать якого ми тепер не рідко можемо зустріти й серед християн, — це людина, яка дякує Богові за те добре, що вона зробила. Всевишній тішиться добрими вчинками людини. А в чому помилка такого способу перебування перед Богом? У тому, що фарисей, який тільки показує свої добрі риси, начебто каже: “Боже, я не потребую Твого прощення і милосердя. Я потребую, щоб Ти визнав мою праведність”. Такого типу перебування людини перед Богом не дає можливості Господеві йти до цієї людини. Це один із прикладів того, що Святе Письмо називає гріхом проти Святого Духа”, — підкреслив духовний лідер греко-католиків.

“Кожен фарисей є надзвичайно вимогливим до інших та всіх довкола осуджує. Він вважає, що є кращим за інших. Мовляв, саме він є достойний пошани та уваги не тільки від людей, а й у Бога. А той, хто знає свої гріхи та прийняв у серце Боже милосердя, буде милосердним до ближнього, бо знає, як нелегко побороти власний гріх”, — промовив Глава Церкви.

Слід зауважити, що наприкінці проповіді Блаженніший Святослав побажав усім відчути себе любленим Богом, щоб ми були носіями Божого милосердя у світі, а також першими здатними простити та полюбити.