У базиліці св. Петра розпочали реставрацію балдахіну Берніні
  • Срд, 28/02/2024 - 12:39

Розпочато реставраційні роботи балдахіну над головним вівтарем базиліки Святого Петра, створеного Джан Лоренцо Берніні.

Робітники щодня підніматимуться на будівельне риштування, що оточують купол заввишки 28 метрів, щоб ретельно очищати пил і бруд, які робили балдахін темнішим впродовж століть.

400-річні звивисті бронзові колони великого навісу залишаться покритими будівельним риштуванням до завершення робіт у грудні до початку ювілейного року Католицької Церкви, пише CNA.

Кардинал Мауро Гамбетті, протоєрей базиліки Святого Петра, сказав, що будівельні риштування було встановлено таким чином, щоб папські літургії — включаючи літургії Страсного тижня цього року — продовжували проходити в базиліці під час реставраційних робіт.

У 1624 році Папа Урбан VIII доручив Берніні спроектувати та побудувати величезний навіс над Папським вівтарем Сповіді, розташований прямо над гробницею Святого Апостола Петра.

На створення балдахіну, прикрашеного позолоченими бароковими янголами, херувимами, бджолами та лавровими гілками, Берніні знадобилося дев’ять років із значною допомогою його конкурента-архітектора Франческо Борроміні.

Реставратори музеїв Ватикану очолюють проект реставрації та консервації з командою з 10-12 експертів.

П’єтро Цандер, голова художньо-археологічної спадщини базиліки Святого Петра, пояснив, що попереднє розслідування виявило, що балдахін був у «погіршеному стані збереження» і що вся його поверхня вкрита «темним нальотом».

«Проблеми з погіршенням стану… частково пов’язані з численними відвідувачами та паломниками, які щодня стікаються до базиліки Святого Петра, змінюючи своєю присутністю мікроклімат», — сказав Зандер.

«Базиліка щодня приймає до 50 000 людей», — сказав він. «Значні мікрокліматичні коливання протягом дня та сильні зміни температури та вологості між днем і ніччю взаємодіють із навісом, викликаючи зміни та корозію металу; окислення залізних опор і арматури; і розширення дерев’яних частин з наступним підняттям і від’єднанням шарів на їх поверхні».

Цандер зазначив, що подальше вивчення «мікроклімату базиліки» також допоможе сформувати план збереження всіх мистецьких творів у базиліці.

Лицарі Колумба фінансують реставрацію балдахіну, яка коштує 700 000 євро.

Патрік Келлі, глава Лицарів Колумба, описав балдахін Берніні як «єдиний шедевр сакрального мистецтва», який «дуже добре відповідає нашій місії та історії нашого служіння Церкві, а особливо наступникам святого Петра”.