У Європі 2022 року зафіксовано значне зростання антихристиянських злочинів
  • Птн, 17/11/2023 - 16:54

Антихристиянські злочини на ґрунті ненависті в Європі, включаючи підпали, вандалізм, погрози, фізичні напади й навіть вбивства, продемонстрували загальне зростання у 2022 році, повідомляє Обсерваторія з питань нетерпимості та дискримінації щодо християн в Європі в новому звіті. Про це повідомляє slovoproslovo.info з посиланням christianpost.com.
Обсерваторія, яка розташована у Відні, Австрія, і протягом останнього десятиліття відслідковує злочини на ґрунті ненависті проти християн у Європі, висвітлила у своєму річному звіті за 2022/23 роки загальну кількість 749 задокументованих злочинів на ґрунті ненависті проти християн у 30 європейських країнах у 2022 році. серед злочинів – 38 фізичних нападів і три вбивства. З 2021 по 2022 рік обсерваторія задокументувала 519 злочинів на ґрунті ненависті проти християн у Європі.

«Існує обґрунтована ймовірність вищих темних цифр через обмежену кількість звітів про антихристиянські злочини на ґрунті ненависті, «охолоджуючий ефект» серед жертв і відсутність висвітлення в засобах масової інформації», — кажуть дослідники.

Також було підкреслено зростаючу тенденцію злочинів на ґрунті ненависті проти християн, скоєних радикально налаштованими членами ідеологічних, політичних або релігійних груп, які дотримуються антихристиянського наративу, оскільки християни зіткнулися з порушенням їхніх релігійних свобод через нові закони, що регулюють публічне висловлювання.

«Право на свободу слова продовжує залишатися обговорюваним питанням, оскільки нові закони спрямовані на регулювання слова в публічній сфері, а деякі навіть у приватній сфері. Нові «буферні зони» навколо клінік для проведення абортів є однією з форм державного регулювання, яка призвела до криміналізації християн за мовчазну молитву на вулиці», — йдеться у звіті.

«Релігійна свобода християн також постраждала через інші законодавчі зміни, такі як нечітко сформульовані та надмірні закони, які криміналізують батьків, пасторів і вчителів, якщо вони висловлюють незгодні думки щодо дискусій, пов’язаних із ЛГБТІК, або відмовляють своїх дітей від проходження «гормональної терапії». через їхні релігійні переконання».

Порядок денний проти християн у Європі також бачиться в спробах вилучити положення про совість із законодавства в галузі медицини, які «ставлять християн, які відмовляються брати участь у суперечливих практиках з причин або релігійного сумління, у вразливе становище».

«Війна в Україні, окрім жахливої ​​гуманітарної кризи, також вплинула на релігійну свободу в регіоні. Багато з цих інцидентів є дуже політичними та етнічними, але вони призвели до різних форм дискримінації стосовно християн», – йдеться у звіті. «Російська влада та війська неодноразово порушували релігійну свободу християн, закриваючи церкви та викрадаючи або арештовуючи пасторів. Православні християни також зазнали дискримінації в багатьох європейських країнах через війну». 

У звіті також засуджуються дії української влади щодо УПЦ, називаючи це переслідуванням.

У світлі зростання кількості нападів на християн у Європі обсерваторія закликала урядовців покращити зв’язок з організаціями громадянського суспільства та релігійними групами під час розробки законодавства, яке могло б прямо чи опосередковано обмежувати свободу релігії для християн.

«Підвищення рівня релігійної грамотності серед державних службовців і державних засобів масової інформації й, таким чином, забезпечення справедливого представлення релігійних поглядів у медіа-комунікації та обізнаності про права на свободу віросповідання щоразу, коли заходи держави впливають на життя християн», — рекомендовано у звіті.

Він також заохочував, серед іншого, до того, щоб державні інституції з прав людини краще відстежували та реєстрували випадки нетерпимості та дискримінації щодо християн.

Журналістів, лідерів думок та інших членів суспільства заохочували повідомляти та підвищувати обізнаність про антихристиянські злочини на ґрунті ненависті; уникати спотворення і негативних стереотипів щодо християн і усвідомлювати свою відповідальність за культивування толерантного публічного дискурсу.

«Використовуйте ті самі стандарти, коли розповідаєте або пишіть про християн, що використовуються з іншими релігійними групами чи меншинами», – йдеться у звіті.

Християнським церквам та іншим людям було запропоновано знати свої права та «протистояти будь-яким обмеженням, з якими стикаються у вірі».

«Роз’яснюйте християнам, що таке світська нетерпимість і як вона може призвести до самоцензури серед християн. Допоможіть християнам продовжувати вільно розповідати про свою віру», – рекомендовано у звіті. «Беріть участь у публічному дискурсі в шанобливий та поінформований спосіб, сприяючи діалогу між релігією та світським суспільством і будуючи мости між різними групами».