У Кастель Гандольфо відкрилася 38-а сесія "Кола учнів Ратцінгера"
  • Пон, 02/09/2013 - 17:02

Цього року в Кастель Гандольфо знову збирається «Коло учнів Ратцінгера», традиційний літній семінар колишніх учнів Папи-емерита Бенедикта XVI.

38-а сесія кола відкрилася в суботу, 31 серпня, і триватиме до вересня. Цього року вона присвячена темі «Питання Бога на тлі секуляризації» у світлі філософсько-богословської думки Ремі Брага, француза, нагородженого торік Премією Ратцінгера за видатні заслуги в галузі богослов'я. Цього року на зборах не передбачається присутність Папи Ратцінгера.

Зустрічі Кола почалися в Німеччині в 1977 році, коли тодішній професор Ратцінгер, незадовго до того призначений архиєпископом Мюнхена і Фрайзінга і потім зведений у сан кардинала, викладав богослов'я в німецьких університетах. З 1981 року, коли кард. Ратцінгер був поставлений на чолі Конгрегації віровчення, зустрічі проходили в Римі. Вони тривали і після обрання Ратцінгера на Папський престол в 2005 році. З тих пір колишні студенти збираються в Кастель Гандольфо.

На восьми зустрічах, що проходили під час понтифікату Бенедикта XVI, - в яких сам Папа частково брав участь, - були порушені найрізноманітніші богословські теми. У 2005 році обговорювалося «Бог в ісламі»: ця тема була обрана в кінці попередньої сесії, ще до обрання Папи Бенедикта. Потім зустріч була присвячена взаєминам між створенням та еволюцією: це питання було порушено професором Ратцингером ще в 1969 році, - а в 2006 серед запрошених доповідачів був кардинал Крістоф Шенборн.

Схожа тема була обрана й для сесії 2007 року: «Вчення створення та біології». У 2008 році мова йшла про Євангелія, історичного Ісуса і значення Страстей, також і в світлі книги Бенедикта XVI «Ісус з Назарету» . У 2009 році колишні учні Ратцінгера обговорювали «Місію в екуменічній перспективі». Засідання 2010 року були присвячені «герменевтиці Другого Ватиканського собору» , і в якості основного доповідача виступив кардинал Курт Кох. 2011 рік був роком нової євангелізації. Гостями сесії були доцент філософії релігії з Дрезденського університету Ханна- Барбара Герл - Фальковітц і директор Академії євангелізації віденської спільноти «Еммануель» Отто Нойбауер. У 2012 році учасники повернулися до екуменізму: «Результати та екуменічні питання в діалозі з лютеранством і англіканством», - з особливою увагою до книги кард. Каспера «Зібрати плоди. Основи християнської віри в екуменічному діалозі».

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va