У Києві відбулася «Різдвяна просфора з Патріархом 2014»
  • Нед, 12/01/2014 - 11:29

У столиці України Києві відбулася щорічна «Різдвяна просфора з Патріархом 2014», яку організовує Українська Греко-Католицька Церква.

Під час коляди проводилася збірка коштів на внутрішнє оздоблення Патріаршого собору Воскресіння Христового.

У своєму привітальному слові до гостей Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) пригадав, що найважливішою подією минулого року в житті Церкви було освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового.

«Якби я перелічував вам усі благодаті, які отримала наша Церква і наш народ у минулому році, вам довелося б дуже довго стояти. Але є один незбагненний дар, який ми отримали у 2013 році, – це є освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового. Упродовж останніх багатьох років ця спільна просфора була спільним прагненням, щоб цей день настав – щоб Собор був збудований і був освячений. І вперше на цій просфорі спільно можемо подякувати, що це відбулося», – зазначив Блаженніший Святослав.

Він зізнався, що запитує себе, чому саме йому «випала така благодать освячувати Собор, який є знаком єдності нашої Церкви». Та поки що до кінця не знаходить на це відповіді. Предстоятель кожному подякував, хто всі ці роки долучався до будівництва Собору.

Блаженніший Святослав у Різдвяний період, який ще триває, нагадав гостям, що значить розділяти прософру: «Кожного Святого вечора, коли ми в родині ділимося єдиним хлібом, який ми називаємо «просфора», ми дякуємо Господу Богові за те, що дозволив нам дочекатися цього Різдва. Ми згадуємо усіх тих, хто відійшов у вічність протягом минулого року. Також дякуємо Господу Богу за всі благодаті, які цей рік нам приніс».

Глава Церкви відзначив ще один дар, який отримала наша Церкви разом з українським народом. «Сьогодні ми ще отримали великий дар – Апостольський нунцій повідомив мене, що Святіший Отець Франциск є добре поінформований про всі події, які переживає український народ і висловлює, як він пише, улюбленому українському народові свою молитовну єдність і солідарність... Це є щось, що дозволяє нам з великою увагою та надією дивитися у майбутнє, і з великим упованням іти в наступний рік, що перед вами», – наголосив Глава УГКЦ.

Після привітального слова між присутніми гостями розділили просфору.

На коляду з Главою Церкви прибуло духовенство, культурні та політичні діячі, дипломати, зокрема посол США в Україні Джеффрі Пайетт та посол Польщі в Україні Генрик Літвін.

«Усім вам щире спасибі за те, що ви є, що ви разом тут. Нехай у цьому Різдвяному часі на всіх вас, на ваші родини, на всю нашу Церкву і весь український народ впливають особливі Божі благодаті. А знаком цих Благодатей буде цей благословенний хліб», – побажав Блаженніший Святослав гостям.

Департамент інформації УГКЦ