У найдавнішій в Україні обсерваторії за Сонцем і зорями спостерігали священослужителі
  • Чтв, 24/10/2013 - 10:33

Львівська обсерваторія Львівського національного університету імені Івана Франка заснована у 1771 році, і є першою та найповажнішою на території України й однією з найдавніших у Європі. Тут досі ведуть наукові спостереження за сонцем та зірками. Щороку у жовтні тут проводять дні відкритих дверей для усіх охочих поспостерігати за зоряним небом.

Перші документально підтверджені астрономічні спостереження у Львові датовані серединою XVIII століття. Проводив їх покровитель єзуїтського колегіуму львівський архиєпископ Вацлав Єронім Сєраковський. У технічних аспектах йому допомагав отець Домінік Лисогорський. Відомо також, що він у 1764 році у маєтку В. Сєраковського в Оброшино (передмістя Львова) спостерігав затемнення Сонця за допомогою астрономічного годинника, квадранта із зоровою трубою та мікрометром, а також телескопа Ньютона. Саме спостереження ксьондза Лисогорського згадуються у протоколах Паризької Академії та у Віденських астрономічних ефемеридах, тобто науковий рівень їхній був високий. Очевидно Церква, розуміючи важливість спостережень за зоряним небом, довіряла це робити лише ревним поборникам віри, якими були єзуїти.

Першу згадку про будівництво обсерваторії є у архівній збірці витягів із львівських міських актових книг про діяльність ордену єзуїтів у Львові : "Року 1771, дня 27 квітня, Єзуїтський колегіум, бажаючи збудувати у Львові астрономічну обсерваторію, домагався від міста дозволу на зруйнування старої хвіртки, замість якої коштом колегіума збудувати нову разом із астрономічною обсерваторією, на що місто Львів, з долученням королівської згоди, дало дозвіл, додавши таку умову, щоб коли ця обсерваторія згодом не буде необхідною для використання з навчальною метою, повернути її місту".

Сучасними напрямками досліджень у Астрономічній обсерваторії ЛНУ ім.І.Франка є фізика Сонця, започаткована Володимиром Степановим, фізика зір і галактик, започаткована Еуґеніушем Рибкою і продовжена Ярославом Капком, а на початку уже ХХІ століття розпочато дослідження у сфері релятивістської астрофізики та космології.

Джерело: http://gazeta.ua