У Нігерії масований наступ ісламістів
  • Втр, 02/12/2014 - 23:05

Ісламські фундаменталісти останніми днями почали масований наступ у Нігерії. Хвиля кривавих нападів прокотилася через три штати: Борно, Адамава і Йобе, де з 2013 року, у зв'язку з діями «Боко Харам», триває надзвичайний стан. Свідки говорять про сотні вбитих, спалені будинки, зруйновані церкви і мечеті. Сценарій нападів є зазвичай однаковим. Спочатку терористи-смертники, серед яких щораз більше жінок, підривають вибухівку, а потім ісламісти обстрілюють тих, хто втікає.

«Тут потрібні більш рішучі дії міжнародного співтовариства», – говорить кардинал Жан-Луї Торан, що відповідає у Ватикані за міжрелігійний діалог.

«Ми налякані божевільним насильством, яке весь час вражає і вбиває також людей, що мирно зібралися на молитві – розповів «Радіо Ватикану» французький кардинал. – Не можна мовчати, не можна залишатися байдужим. Де тут розум, де серце? Ми повинні розкрити цю таємницю беззаконня. Я сподіваюся, що міжнародне співтовариство діятиме тут швидко і одноголосно. Треба нагадати, що найбільше в цій ситуації страждають помірковані мусульмани, які намагаються закликати фундаменталістів до свідомості. Те, що відбувається, сповнює великим смутком, але треба, однак, й далі намагатися йти шляхом діалогу. Що більше драматична ситуація, то більше потрібен діалог. Немає іншої альтернативи: тільки діалог! Якщо зло є заразливе, то  більше надіємося, що таким буде і добро».

З 2009 року ісламісти «Боко Харам» убили щонайменше 13 000 нігерійців. Тільки цього року вбили понад 3 000 осіб.