У Німеччині перейменували католицьке свято
  • Срд, 13/11/2013 - 12:04

Дітлахи з ліхтариками рухалися по вулиці в супроводі поліцейських - де таке бачено? Дитсадок у місті Франкфурт-на-Майні перейменував традиційний День Святого Мартіна в "Свято сонця, місяця і зірок". Причина - не образити релігійні почуття мусульман.

Перейменовувати свято політкоректні дитсадки почали після вимоги Лівої партії у федеральній землі Північний Рейн – Вестфалія, яка побачила в ньому "дискримінацію мусульманського культурного кола". Пошесть перейшла і на землю Гессен. У дитсадку в місті Бад Хомбург через повагу до всезростаючої кількості мусульманських дітей свято Святого Мартіна навіть перейменували в Хеллоуїн.

Голова Лівої партії в Північному Рейні - Вестфалії Рюдігер Загель пояснив, що ідея перейменування свята не направлена проти Католицької Церкви. Її мета - зробити дитсадки та школи "вільним від релігії місцем". Мовляв, у дитсадках зростає кількість дітей з іншими релігійними уподобаннями, яким не можна нав'язувати християнську ідеологію.

У бік вихователів, що зважилися на зміну традиційної назви свят, посипалися погрози від батьків-християн. Тому ходу з ліхтариками довелося проводити в супроводі правоохоронців.

Цього таємничого осіннього свята чекають усі діти у дитсадках Німеччини. На початку листопада, коли згущується вечірня темрява, на вулицях німецьких міст і селищ можна побачити ланцюжки дітей з палаючими ліхтариками. Для дітей - це просто привід повеселитися, для батьків - приємні турботи з  виготовлення ліхтариків і можливість поспілкуватися з іншими татами і мамами. Про справжній сенс свята всі вже забули, та й про святого теж.

Звичай сягає своїм корінням у християнський День Святого Мартіна, який одного разу мечем відрізав частину свого плаща, щоб укрити жебрака. Традиційно з XIII століття свято відзначається 11 листопада, в день, коли селяни віддавали панам оброк - у вигляді осіннього жирного гусака. Теперішнє дитяче свято втратило колишню символіку і відзначається як день прощання з осінню і світлом. Крім того, 11 листопада в 11 годині офіційно починається німецький зимовий карнавал.

Однак не тільки обурені батьки-католики пішли "штурмом" проти нововведення. Представник фракції Християнсько-демократичного союзу в земельному парламенті Томас Штернберг назвав пропозицію "божевільною ідеєю". З його слів, Святий Мартін - реальна історична особистість, що дала важливий імпульс соціальному рухові в Європі. На думку соціал-демократів, Святий Мартін був прабатьком ідеї "податку для мільйонерів".

Обурено відреагували на пропозицію і служителі Церкви. Представник Кельнського архиєпископства заявив, що фігура Святого Мартіна може привчити мусульманських дітей до ідеї пожертвування і поділу. Хоча міжрелігійний діалог важливий, не можна відмовлятися від власної віри. Характерно, що і мусульмани не прийняли нововведення. Голова Центральної ради мусульман у Німеччині Айман Мазієк не бачить перешкоди до участі мусульманських дітей у святі Святого Мартіна. "Його життя і вчення - приклад для наслідування також і для мусульман", - заявив Мазієк.

За матеріалами www.rg.ru