Уганда забороняє гомосексуальні практики. Т.зв. антисодомітський закон має позитивний відгук Конституційного трибуналу
  • Втр, 09/04/2024 - 16:39

Конституційний суд Уганди підтримав майже всі положення закону про боротьбу з содомією. Він відхилив лише пропозиції, які завдавали шкоди здоров’ю, приватному життю та релігійній свободі. Рішення трибуналу Уганди було сприйнято різкою критикою адміністрації Джо Байдена.

«Ми відмовляємося скасовувати Закон про боротьбу з гомосексуалізмом 2023 року», – сказав суддя Річард Бутіра, оголошуючи вирок. Однак суд розкритикував деякі положення, що були визнані «несумісними з правом на здоров'я, недоторканність приватного життя та релігійну свободу».

Як повідомляє Reuters, суд відхилив, серед іншого, покарання за оренду приміщень, де відбуваються гомосексуальні практики, і виступив проти покарання за неповідомлення про такі випадки. Суд стверджував, що ці частини закону порушують права особи, а отже, мають бути вилучені з остаточного тексту, пише pch24.pl.

Рішення трибуналу стало темою прес-конференції в Білому домі. Речниця адміністрації Байдена, лесбійка Карін Жан-П'єр, засудила рішення суду, назвавши його "недостатнім кроком до захисту прав людини".

«Сполучені Штати глибоко стурбовані рештою дозволених положень», — сказала Жан-П’єр, яка є першим відкритим гомосексуальним прес-секретарем Білого дому. Крім того, вона заявила, що новий закон загрожує "громадському здоров'ю" і "міжнародній репутації Уганди".

Угандійські законодавці висловили зростаючу стурбованість щодо поширення моди на гомосексуальний спосіб життя. Такі групи, як «Сексуальні меншини Уганди», засновані в 2004 році, але заборонені в 2022 році, звинувачуються, зокрема, у вербування підлітків для гомосексуальних порнографічних фільмів. ЛГБТ+ пропаганда також була присутня у школах та інших навчальних закладах.