Україна: все більше людей потребують психологічної підтримки
  • Чтв, 15/02/2024 - 15:46

Незважаючи на триваючі бойові дії в Україні, Католицька Церква в цій країні почала готувати терапевтів, які зможуть допомогти людям, які пережили травму, спричинену війною. Цими днями у Львові та Києві перебуває британський спеціаліст у цій галузі Джон Хенден.

Вже кілька місяців Римо-Католицька Церква в Україні організовує спеціалізовані курси для психологів, терапевтів та священнослужителів, які мають на меті підготувати спеціалістів, які зможуть допомогти людям, які переживають травмуючі ситуації. Вони стосуються цивільного населення, солдатів та їхніх родин.

Терапевт і координатор курсів о. Олег Саламон розповів: «Я думаю, що ми переживемо травму і глибоку переробку втрат, коли закінчиться війна, коли повернуться солдати, коли люди почнуть повертатися до своїх домівок, з яких їм довелося виїхати».

Водночас о. Саламон додає, що в багатьох місцях, незважаючи на війну, триває робота з людьми, які потребують спеціалізованої допомоги: «Сьогодні ми також працюємо з травмами. Люди, які не можуть прийняти факт війни, які мають тривогу та панічні атаки, пов’язані з неприйняттям ситуації, в якій вони живуть. Це вже терапія. Їм потрібна підтримка».

Цими днями в Україні перебуває британський воєнний травматолог Джон Хенден, який проводить курси для душпастирів, військових капеланів та спеціалістів психологічних консультацій та центрів для внутрішньо переміщених осіб у Львові та Києві. Нинішня сесія присвячена суїцидам, які є результатом нездатності людей впоратися зі стресом, спричиненим війною. Також готуються переклади підручників, які найближчим часом допоможуть українським терапевтам у роботі з людьми.