Українці у США проводять майстер-класи з писанкарства
  • Чтв, 28/03/2013 - 22:20

 Цими днями українські церкви і громади у США готуються до святкування стародавнього свята Великодня. Сьогодні вони проводять майстер-класи, на яких всі охочі можуть навчитися основам складної і копіткої процедури розписування Великодніх яєць, повідомляє Pittsburgh Post Gazette.

Для тих, хто жив в Україні, коли вона з 1922 по 1991 рік була частиною Радянського Союзу, розписування писанок є чимось більшим, ніж просто дозвіллям. Для них це є символом самовираження, зазначається у газеті.

"Це була одна з небагатьох традицій в радянський час, яку ми були в змозі зберегти, тож це важливо для нас", - каже Ганна Дзямко, фармацевт, яка емігрувала в США із Закарпатської області України в 1997 році.

Пані Дзямко і її сестра Світлана Томсон, яка живе в США з початку 1989 року, заснували у Західній Пенсильванії українську громаду. У рамках своєї ініціативи вони щороку проводять майстер-класи, на яких навчають усіх охочих розписувати Великодні яйця.

Такі ж майстер-класи веде в Західній Пенсильванії художник і капітан поліції Михайло Янчак. Його недавній тренінг з основ розписування Великодніх писанок відвідали 14 учасників.

Як людина, що виросла в українській родині, капітан Янчак дізнався про цю традицію від свого батька, якого теж звали Михайло Янчак, і від дідуся, Василя Янчака, який приїхав до США з багатьма іншими українськими емігрантами на початку 1900-х років. Капітан Янчак сказав, що йому знадобилося чотири роки практики, для того, щоб кошик розписаних ним яєць поблагословив його батько.

Слід зауважити, що географія української діаспори доволі широка. Так, в Україні проживає майже 46 млн осіб. Ще 10 млн роз'їхалися по всіх континентах.

Найбільше українців у країнах колишнього СРСР - майже 6,5 млн, з них 4,3 млн у Росії. Найбільші українські діаспори за океаном - у США (2 млн), Канаді (понад мільйон), Бразилії та Аргентині (по 400 тис).

За матеріалами http://www.newsru.ua