Українські іммігранти в Італії здійснили спільне паломництво з нагоди Дня матері
  • Пон, 27/05/2013 - 17:20

У неділю, 26 травня, українські іммігранти в Італії здійснили спільне паломництво до відновленого Собору святої Софії в Римі. Захід відбувся з нагоди святкування Дня матері, яке вже 13 років поспіль організовує УГКЦ в Італії. Особливістю цьогорічного паломництва було виставлення мощів української Блаженної Йосафати Гордашевської.

 

Розпочалось паломництво Архієрейською Літургією, яку очолив владика Діонісій Ляхович, Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії. З ним співслужили владика Іриней Білик, Канонік римської папської базиліки Санта Марія Маджоре, члени ректорату українських папських колегій в Римі, священики-капелани, що душпастирюють в Італії.

 

Звертаючись до паломників у своїй проповіді, владика Діонісій зазначив, що героїзм Блаженної Йосафати Гордашевської та її велике бажання виховувати дітей та молодь має стати прикладом для наслідування у житті кожної жінки-матері: " Чому покровителькою для наших матерів в Італії цього року ми обрали українську Блаженну Йосафату Гордашевську?

 

Імовірно, що більшості з нас, українських християн, відомо, що Блаженна Йосафата за допомогою о. Єремії Ломницького і о. Кирила Селецького стала засновницею жіночого монашого Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. Це сталось неподалік від Кристинополя, де в селі  Жужелі,  о. Єремія Ломницький  провадив місії. Тоді  кілька дівчат під проводом Йосафати Гордашевської зголосилися себе посвятити Богові і своєму народові. Звідси і почалася цікава і повна випробувань історія Згромадження  Сестер Служебниць, про яку ми всі можемо довідатися з книжок та листівок.

 

Відбулося це 28 серпня 1892 року, коли Блаженна Йосафата вирішила присвятити своє життя вихованню дітей та молоді і направити власну діяльність до «етичного піднесення сіл Галичини». Саме це її велике бажання як тоді, так і тепер, особливо тепер, коли вона є так близькою до нашого Господа, виховувати дітей та молодь має для нас великий сенс, щоб віддати наших дітей, з якими нас розлучають тисячі кілометрів під заступництво нашої Блаженної Йосафати".

 

Після Літургії було відслужено Акафіст до Блаженної Йосафати та поклоніння її мощам, які було виставлено у соборі для почитання. Завершилось святкування концертною програмою за участю українських колективів в Італії. Під час концерту також відбувся розіграш благодійної лотереї: три безкоштовні авіаквитки Львів-Рим; одна поїздка в Україну мікроавтобусом, портативний комп'ютер та інші подарунки.

 

За словами організатора прощі о. Марка Семегена, "цьогорічне святкування Дня матері відбулось у вигляді паломництва до Собору святої Софії, щоб подякувати Богові за жертовність українських матерів заради кращого майбутнього своїх дітей, а відтак - всієї України".

 

Прес-служба УГКЦ в Італії