Урочистість бл. Якова Стрепи у Львові
  • Втр, 27/08/2013 - 13:06

7 вересня у Львівській Митрополітальній Базиліці відбудеться урочистість бл. Якова Стрепи, заступника Львівської архідієцезії. Архієпископ Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський, запрошує всіх вірних:

 

"Дорогі брати у Христовому Священстві! Шановні особи Богопосвяченого життя! Улюблені брати і сестри в Господі Ісусі!

Сьогодні в респонсорійному псалмі ми почули повчання, яке характеризує справедливих людей. Автор 68 псалму написав: ”А праведники веселяться і радіють перед обличчям Божим, у радощах торжествують. Співайте Богові, славте ім’я Його; Господь Його ім’я і перед ним радійте” (Пс 68, 4-5a). Я звертаю Вашу увагу на ці слова, щоб ми відкривали в їхньому світлі правду про нашу поставу – поставу справедливого християнина, який, як пише автор Послання до Євреїв, приступив до ”гори Сіону й міста Бога живого, до небесного Єрусалиму, до безлічі ангелів, до святкових зборів, до церкви первородних, записаних на небі”.

Отже, справедливі християни – це люди, які радіють Богом, тобто носять в собі радість віри, що проявляється у прославі Божого імені, в свідомості приналежності до спільноти записаної на небі, спільноти, яка носить в собі ознаку приналежності до небесного світу, тобто того, що славить Бога і якому ніколи не набридає присутність Творця.

І в такому контексті Божого слова, я звертаюся до Вас з запрошенням, на яке може відповісти лише християнин віри, надії та свідомий своєї приналежності до спільноти Нового Єрусалиму, образом якого на землі є Церква, а в ній наша львівська архідієцезія. Звертаюся до Вас з запрошенням в світлі слів папи Франциска, який минулої неділі під час молитви ”Ангел Господній” промовив до нас усіх: ”І я Вас запитую: ви християни ярлика чи істини? І нехай кожен відповість собі в душі! Ніколи не будьте християнами з назви, але істинними християнами з серця. Бути християнами означає жити і свідчити про віру молитвою, ділами милосердя, сприяти справедливості, чинити добро. Крізь вузькі двері, якими є Христос, повинно проходити все наше життя”.

Я звертаюся з запрошенням до дорослих, молоді, дітей. Станьмо поряд в суботу, 7 вересня 2013 р., у Львові, під час процесії на честь бл. Якова Стрепи, яка вирушить о 9.30 з храму св. Антонія на вул. Личаківській та пройде до Катедри, де об 11.00 урочисту Євхаристію звершить архієпископ Марек Єндрашевський, митрополит з Лодзі, який спеціально приїде до нас з Польщі, щоб ділитися радістю віри та християнством не ярлика і назви, але християнством серця.

Цьогорічна урочистість на честь Покровителя нашої Архідієцезії має особливий вимір. Адже це подяка за віру, за яку дякує вся Вселенська Церква, що переживає Рік Віри, у який ввів нас папа Бенедикт XVI, а через який веде нас нинішній Святіший Отець Франциск, показуючи нам віру як джерело нашого справжнього слідування за Ісусом Христом. Якщо наша віра жива та автентична, тоді наберімося духу і мужності, щоб йдучи разом ми прославляли Бога за довіру, дану нам у благодаті віри.

Чергова причина мого запрошення Вас, брати і сестри, на процесію до Львова – це подяка за фундамент віри, яким є Таїнство Святого Хрещення. Наше життя у земному вимірі реалізується на Україні, яка цього року дякує за 1025-річчя хрещення Русі. Коли відбувався цей акт віри, християнство було єдністю, в якій від  початку формувалися дві течії – східна та західна. Для мешканців Русі ближчим виявилося східне спрямування і в такому обряді вони прийняли хрещення, яке вписало їх у Традицію Апостольської Церкви, чиєю видимою головою на землі був та буде Святіший Отець. І в такому контексті я надіюся на Вашу присутність у Львові, де ми будемо дякувати за наше Хрещення, що є свідоцтвом віри наших батьків, які просили священика долучити нас до спільноти Церкви, з довірою до нас, що ми цей дар не змарнуємо і не затримаємо лише для себе, але будемо ним ділитися з іншими.

Дорогі брати і сестри!

Щорічна урочистість на честь бл. Якова Стрепи це також нагода, щоб висловити вдячність людям, які беруть активну участь у житті нашої архідієцезії. Ми це робимо, вручаючи медаль бл. Якова Стрепи, яка є найбільшою відзнакою Архідієцезії за відданість та працю для блага Церкви. Також цього року, на завершення урочистостей, будуть вручені медалі – символ подяки за добро вчинене людською рукою для людини та Бога.

Особливу вдячність я прагну висловити спільноті Стрийського Деканату за зусилля вкладені у приготування цьогорічних урочистостей та за дар вівтаря священиків, сестер-монахинь і вірних – чашу, в якій зберігатиметься Найсвятіше Таїнство і яка залишиться в нашій архікатедрі.

Свою вдячність висловлюю також організаторам та учасникам Зустрічі Молоді Львівської Архідієцезії, які зберуться 6-8 вересня, щоб бути свідками Христа і нести світові радість віри. Нехай Ваша присутність буде виходом для Ісуса, нехай наповнить Вас відвагою, щоб давати свідоцтво та служити в ім’я любові Бога та ближнього.

Всіх Вас віддаю опіці та заступництву Матері Божої Благодатної та наших Святих Покровителів і чекаючи на зустріч в суботу, 7 вересня, у Львові, з усього серця благословляю. В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

+  Архієпископ Мечислав Мокшицький

Митрополит  Львівський

Львів, 26 серпня 2013 р.

 

Джерело: http://rkc.lviv.ua