Урочистість коронації ікони Богородиці в одеській катедрі
  • Втр, 16/08/2022 - 15:37

Цьогорічні відпустові урочистості в одеській катедрі відбулися під знаком особливого вшанування Богородиці та близькості з Папою Франциском. Адже відбулась урочиста коронація ікони Внебовзяття Пресвятої Богородиці, що знаходиться у головному вівтарі, короною, посвяченою потнифіком.

Урочистість зібрала не лише місцеве духовенство на чолі з ординарієм дієцезії єпископом Станіславом Широкорадюком. На святкування прибув також єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Ян Собіло та міністр провінції Ордену Братів Менших о. Даниїл Ботвіна OFM.

Святкування очолив Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас.  У проповіді представник Святішого Отця в Україні підкреслив, що присутність Богородиці поруч сповнює нас миром та радістю. Коронування образу Марії – єднає нас і всю Церкву у обіймах з Дівою Марією. 

Яку можемо мати користь з цієї близькості? Це видно з реакції Єлизавети. Як тільки вона чує голос Марії, вона співає з радості словами, натхненними Святим Духом. Її радість з двох причин – бо Марія зачала в утробі Сина Божого та відвідини Марією Єлизавети. Це радість з усього, що звершує Бог, всі труднощі перейшли на другий план, майже зникли. Ми під час війни турбуємось про багато речей, ми стурбовані бо міста руйнуються, нищиться невинне життя, розділені сім’ї, бракує найнеобхіднішого.

Єлизавета нам говорить сьогодні: у вас є причини для радості: у вас є небо і ваша Мати обіймає вас з неба. Друге читання говорить нам, що смерть є тимчасовою, бо її переміг Ісус. Пресвята Діва взята на Небо – приклад того, що очікує нас. Ми покликані бути з Нею. 

Після визнання віри, настоятель парафії о. Мирослав Карачина OFM прочитав історію та культ ікони Внебовзяття Пресвятої Діви Марії. Ця ікона, авторства баварського художника Фішера, від 1853 року оздоблює храм. Перед 1949 роком та переобладнанням костелу у спортзал ікону вдалося перенести до храму св. Петра, який був єдиним діючим, що обслуговував південь та схід України. У 1991 році катедру передано вірянам. 24 серпня 2003 року ікону урочисто повернули на її первинне місце. Про важливість цієї ікони для вірян свідчать численні молитовні прохання та свідчення, і також воти, які розташовані поруч з образом. 

Після прочитання листа від Конгрегації Божественного культу та дисципліни таїнств про коронування ікони, її та воти урочисто відкрили для споглядання.

На завершення урочистості ординарій єпископ Станіслав Широкорадюк подякував усім, хто спричинився до цієї урочистості. Він пригадав побажання Святішого Отця Франциска під час посвячення корони: «Нехай Вона вам допоможе у ці важкі часи, нехай виблагає вам мир». Вітання також зачитано від першого настоятеля о. Ігнація Родзьонки, який був свідком багатьох чудес, що пов’язані з чудотворною іконою. З вот та подячних дарів від вірян, була виготовлена корона та троянди.