Урочистість Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії з Папою Франциском
  • Нед, 08/12/2013 - 18:41

«Марія підтримує нас на нашому шляху до Різдва, тому що навчає нас переживати період Адвенту в очікуванні Господа», – зазначив Папа Франциск, промовляючи до вірних, які у неділю, 8 грудня 2013 р., зібралися на площі Святого Петра, щоб проказати молитву «Ангел Господній». Цього дня Римська Церква відзначала свято Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії.

У цьому контексті Святіший Отець зазначив, що таємниця Діви з Назарету, Яка, з огляду на майбутнє Богоматеринство, була захоронена від первородного гріха, стосується також і нас, тому що «Бог зупиняє свій погляд на кожній людині», а кожен з нас «обраний Богом, щоб прожити святе життя вільне від гріха». «Отож, під час цього свята, споглядаючи на нашу Непорочну Матір, розпізнаваймо також наше найсправжніше призначення, наше найглибше покликання: бути любленими і переміненими любов’ю», – підсумував Папа Франциск.

Зазначимо, що в недільній молитовній зустрічі з Єпископом Риму взяли участь численні представники української громади Риму, які прийшли, щоб разом зі Святішим Отцем помолитися на мир і благополуччя українського народу.

Після обіду відбудеться традиційне вшанування Непорочнозачатої Діви Марії біля стіп Її статуї на Іспанській площі Риму. Згідно з давнім звичаєм, Папа Франциск відвідає це місце, де у 1857 році, три роки після проголошення догми про Непорочне Зачаття, встановлено високу гранітну колону, яку увінчує бронзова статуя Пречистої Діви Марії.

Починаючи від 1953 року, а започаткував цю традицію Папа Пій ХІІ, щороку, у день свята Непорочного Зачаття, Єпископ Риму кладе квіти біля підніжжя цієї статуї, виголошує повчання та проказує молитву. Але особливістю теперішнього понтифікату є те, що після акту вшанування Богородиці на Іспанській площі Папа поїде до Папської Марійської базиліки, щоб там приватно помолитися перед іконою Матері Божої Спасіння Римського люду.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va