В Ізраїлі турист виявив 2800-річну печатку часів Храму Соломона
  • Чтв, 15/02/2024 - 13:15

Під час піших прогулянок на півночі Ізраїлю, 45-річний Ерез Аврахамов, відпочиваючи від служби в резерві ЦАХАЛу, натрапив на незвичайну археологічну знахідку – печатку ассирійського періоду, що датується часами Храму Соломона. Про це повідомляє slovoproslovo.info з посиланням на christianheadlines.com.

Нещодавно, користуючись сонячними днями, Ерез Аврахамов вирішив провести час на природі в заповіднику Потік Табор на півночі Ізраїлю. Його увагу привернув предмет глибокого оранжевого кольору, що лежав на землі.

“Я мав два дні відпочинку від служби в резерві ЦАХАЛу і вирішив насолодитися сонячними днями, вирушивши на прогулянку”, – поділився Аврахамов з представниками Ізраїльської антикварної влади.

Звернувшись до Ізраїльської антикварної влади, Аврахамов дізнався, що знайдений ним об’єкт є ассирійською печаткою або скарабеєм, якому понад 2800 років, і вона датується часами Храму Соломона. Ця печатка, ймовірно, була використана в період, коли ассирійці завоювали північне царство Ізраїлю, події якого описані в 2-й Книзі Царів.

Печатка має вигляд оранжевого комахи та зображує крилату істоту на нижній частині. Нір Дістельфельд з Ізраїльської антикварної влади був першим, хто отримав дзвінок від Аврахамова.

“Я порадив йому уважно оглянути іншу сторону скарабея – плоску сторону – і перевірити, чи є на ній також гравіювання”, – розповів Дістельфельд. “На телефоні я одразу почув вигуки захоплення, і він повідомив мені, що бачить фігуру чи зображення”.

Отмар Кіл, професор-емерит Університету Фрібурга в Швейцарії, зазначив, що об’єкт виготовлений з напівдорогоцінного каменю карнеліану і зображує або міфічну істоту грифона, або крилатого коня, що галопує.

Подібні скарабеї датуються VIII століттям до нашої ери. Її знайшли біля підніжжя Тель Рехеш, одного з найважливіших телів у Галілеї, який ідентифікований як “Анахарат”, місто на території племені Іссахара (Ісус Навин 19:19). Скарабеї мали форму жука-гноївки, повідомляє Ізраїльська антикварна влада. Іцік Паз, археолог Ізраїльської антикварної влади, який проводив розкопки в Тель Рехеш, описав це як “одну з найважливіших знахідок”, коли-небудь виявлених на цьому місці.
“В той час на телі стояла велика фортеця, яка, ймовірно, перебувала під контролем ассирійської імперії, імперії, яка була відповідальна за знищення Північного Царства Ізраїлю”, – сказав Паз. “Тому цілком можливо, що скарабей, знайдений біля підніжжя телу, свідчить про присутність ассирійської (або можливо вавилонської) адміністрації на цьому місці”.