В Нідерландах хочуть узаконити евтаназію для здорових людей
  • Чтв, 13/10/2016 - 13:22

Уряд Нідерландів розробляє законопроект, який дозволить поширити евтаназію на людей не обов'язково невиліковних. Йдеться про тих, хто «чітко усвідомлюють, що їхнє життя закінчилося», повідомляє Reuters.
Уряд Нідерландів планує розробити законопроект, за яким громадяни, які вважають, що «їхнє життя закінчилося», зможуть вдатися до «допомоги при самогубстві», навіть якщо вони не є невиліковно хворими.
 «(Людям), які прийняли обдумане рішення про те, що їхнє життя закінчилося, мають дозволити, при наявності строгих і точних критеріїв, закінчити своє життя способом, який вони вважають гідним», – йдеться в листі міністра охорони здоров'я Едіт Схіпперс і її колеги з міністерства юстиції Арта ван дер Стер, скерованому до парламенту.

Міністр охорони здоров'я також уточнила, що в основному бажання самовільно піти з життя виникає в літніх людей, тому новий закон, швидше за все, буде орієнтований на них. При цьому, якими саме будуть вікові обмеження, вона не уточнила.

Нідерланди стали першою країною, що легалізувала евтаназію. Це сталося 2002 року і стосувалося тільки людей, які відчувають нестерпні страждання і без будь-якої надії на одужання. Медичне сприяння смерті невиліковних тяжкохворих також легалізували у Бельгії, Люксембурзі, Швейцарії та чотирьох штатах США. Низка країн узаконили «пасивну» евтаназію, при якій лікарі просто припиняють боротьбу за життя пацієнта, щоб прискорити природну смерть.

Щорічно щораз більше пацієнтів у Нідерландах просять про евтаназію і щораз більше лікарів погоджуються на це, зазначає Reuters. У 2015 році в Нідерландах евтаназію застосовували 5,5 тис. разів, це 3,9% від усіх смертельних випадків.