В Японії відкрилася виставка, що розповідає про християнських мучеників
  • Срд, 23/09/2015 - 23:58

Виставка "Таємні християни", що відкрилася в Японії, оповідає про історію мучеників, які зберігали віру в Христа, незважаючи на переслідування. Християни в Японії протягом 300 років піддавалися найвитонченішим мукам за віру.

Християнство прийшло в Японію в 1549 році, і майже відразу віруючі стали зазнавати утисків. На виставці представлені слідчі документи з бібліотеки Ватикану і його секретних архівів, в яких містяться визнання християн, які жили в Японії з XVI по XIX століття і піддавалися найрізноманітнішим переслідуванням, тортурам і стратам.

Гоніння були спровоковані капітаном іспанського судна, що зазнав аварії на японському узбережжі. Він хотів вислужитися перед правителями-сьогунами і збрехав їм, що християнські місіонери, які живуть на островах, готують вторгнення європейських завойовників. З цього моменту почалися переслідування.

Християн піддавали витонченими стратам - спалювали живцем і вішали в ямах з екскрементами. Деякі не витримували мук і зрікалися віри, але переважна більшість проявляла стійкість і приймали мученицьку смерть.

Відомо, що тільки в період з 1614 по 1640 роки не менш 6000 християн були закатовані в Японії за віру. З тих пір протягом багатьох років вважалося, що християнство зовсім винищено на островах, і так тривало до 1865 року, коли Японія, нарешті, відкрила кордони для торгівлі з іноземцями. Незабаром був побудований перший католицький храм, і жителі невеликого містечка біля Нагасакі прийшли в нього, зізнавшись священикові, що вони самі та їхні рідні - християни, які зберігали в таємниці свою вірність Христу протягом кількох століть.

Поступово з'ясувалося, що тисячам японських християн вдалося вижити і зберегти свою віру.

Нагадаємо, що унікальна колекція документів про жорстокі переслідування християн в Японії в XVII-XVIII століттях, які представлені на виставці, з'явилися в бібліотеці Ватикану близько двох років тому. Колекція була знайдена дослідниками з офіційного архіву префектури Ойта на південному японському острові Кюсю, де в Середньовіччі існувала значна громада християн.

Документи зібрав італійський католицький місіонер Маріо Марега, який проповідував в префектурі Ойта в перші роки після закінчення Другої світової війни. Тоді, в умовах хаосу та масового голоду, йому вдалося за безцінь скупити або навіть отримати безкоштовно багато особистих архівів.

У документах, зокрема, розповідається про стеження, яке вели японські чиновники за потенційними християнами або за тими, хто під загрозою смерті відмовився від своєї віри. Багато матеріалів відносяться до початку XVII століття, коли переслідування носили особливо жорстокий характер.

Християнство проникло до Японії разом з португальськими та іспанськими купцями. Особливо активні були єзуїти, які створили численну громаду на південному острові Кюсю. Всього до кінця XVI століття в Японії налічувалося близько 300 тис. християн. Вони користувалися заступництвом у частини самурайської знаті - деякі удільні князі відкрито переходили в католицтво й демонстративно носили хрести поверх одягу. Проте проникнення єзуїтів викликало підозри - в них багато хто бачив агентуру європейських колонізаторів.

1587 року об'єднувач Японії Тойотомі Хідейосі заборонив перебування місіонерів в країні і почав утиски християн. Старт до репресій дала показова страта 26 активних католиків, яких розіп'яли на хрестах. Звірячі розправи продовжилися і при Іеясу Токугаве, який завершив об'єднання Японії і створив централізовану державу. У 1614 році він заборонив християнство по всій країні. Почалося масове руйнування церков, а всім підозрюваним пропонувалося наступити ногою на мідну табличку із зображенням Богоматері. Тих, які відмовлялися. піддавали болісним стратам.

Християни, які перейшли в підпілля і в 1637 році, підняли в районі міста Симабара на острові Кюсю повстання на чолі з самураями-християнами. Вони героїчно боролися, але заколот був жорстоко придушений. З тих пір заборона на християнство в Японії діяла більше 250 років, хоча в країні залишилися вкрай нечисленні громади. Деякі з них збереглися досі. Там, зокрема, культивується вкрай дивна мова таємних церемоній, заснована на суміші латині, португальських та іспанських слів, середньовічної японської мови.

На хвилі модернізації та зближення із Заходом наприкінці позаминулого століття християнство в Японії було дозволено, його прихильниками стали багато діячів нової культури. Зараз у 128-мільйонній Японії в різні християнські громади входить близько 2500000 чоловік. Більшість серед них - католики. Діє і Японська автономна православна церква, яка об'єднує приблизно 36 тис. чоловік.