Варфоломій І: єдність Сходу і Заходу можлива
  • Пон, 25/03/2013 - 23:24

«Є конкретна надія на поєднання Церкви Заходу і Сходу» – вважає екуменічний патріарх Константинополя. Варфоломій І вважає, що «майбутні покоління побачать об’єднану Церкву», що покладе кінець великій схизмі 1054 року.

Про це патріарх сказав в університеті Кадір Хас у Стамбулі. Під час виступу після повернення з Риму, де брав участь в інавгурації понтифікату, патріарх наголосив на величезному екуменічному заангажуванні Папи Франциска.
Патріарх визнав, що був дуже здивований тим, що відразу після його приїзду до Риму Папа запросив його на вечерю з кардиналами і попросив, щоби власне він її благословив. «Дві з половиною години ми розмовляли не лише про зближення Церков Сходу і Заходу, але також про проблеми, пов’язані з охороною довкілля і бідністю у світі» – розповів Варфоломій І, додаючи, що повернення єдності в Церкві певно не здійсниться ще за його життя, бо йому вже 73 роки, але, як наголосив, ця єдність все більше можлива.

Патріарх також зазначив, що запросив Папу відбути спільне паломництво до Святої Землі на січень наступного року з нагоди Різдва за юліанським календарем, яке вшанувало би історичну зустріч Павла VI з патріархом Атенагорасом. 

За матеріалами: radiovaticana.va