Ватикан: спеціалізовані обстеження для жінок, що живуть на вулиці
  • Чтв, 18/04/2024 - 17:15
Щонайменше сорок жінок, що не мають належного доступу до служби охорони здоров’я, мали нагоду пройти в амбулаторії для бездомних і вбогих, яку провадить Дикастерія харитативного служіння, діагностичні обстеження для запобігання раку молочної залози.

Піклування про себе та про своє здоров’я часто не є думкою, що займає пріоритетне місце в людей, що живуть на вулиці. Адже йдеться не те, щоб мати доступ до медичних послуг, а щоб навіть просто помитися. Особливо важким цей виклик є для жінок. Щоб трохи полегшити становище людей, які з різних причин опинилися в такій ситуації, Апостольська елемозінерія, відома сьогодні також як Дикастерія служіння милосердя, кільки років тому відкрила поблизу колонади, що обіймає площу Святого Петра, амбулаторію «Мати Милосердя», в якій надається різнорідна медична допомога. Вона почала діяти неподалік від душових кабін для бездомних, відкритих кілька років перед тим.

 

Вранці, 18 квітня 2024 р., біля колонади з’явився розфарбований у характерних рожевих тонах фургон «Каравану профілактики», транспортний засіб асоціації «Komen Italia», яка займається профілактикою та боротьбою з раком молочної залози. В рамках співпраці з Дикастерією служіння милосердя, спеціалісти, що залучені в цю ініціативу, раз у два місяці прибуватимуть до Ватикану, щоб допомагати жінкам, які цього потребуватимуть.

Приблизно сорок убогих жінок, які не мають доступу до медичної допомоги, що отримують допомогу в амбулаторії «Мати Милосердя» та диспансері святої Марти, змогли пройти діагностичні обстеження для профілактики раку молочної залози, такі як мамографія та ультразвукове обстеження. Йдеться про безкоштовну й абсолютно несподівану нагоду, яка стала ще одним жестом турботи і уваги для багатьох жінок, які живуть на вулиці та є найбільш марґіналізованими. Цей жест має фундаментальне значення, тому що тільки завдяки скринінгу можна діагностувати рак на ранній стадії. Якщо рак буде виявлено, жінки пройдуть подальші обстеження і отримають необхідне лікування.

Сьогоднішня – це лише одна з багатьох ініціатив, що здійснюються при амбулаторії «Мати Милосердя». Від часу відкриття, що відбулося за бажанням Папи Франциска, вона стала стабільною та діяльною дійсністю. Зокрема, від початку 2024 року, за 91 день роботи амбулаторії, було надано 4429 медичних послуг, з яких – 2054 прийоми терапевтів, 1901 спеціалізованих візитів, 115 прийомів стоматологів, проведено 359 лабораторних досліджень та роздано 4199 пакунків медикаментів. Все це – завдяки роботі 80 лікарів, медсестер, помічників і технічного персоналу, які на волонтерських засадах жертвують свій час і професіоналізм на служіння найуразливішим.