Ватикан видав кінцевий звіт після візитації жіночих монаших згромаджень США
  • Чтв, 18/12/2014 - 15:48

На прес-конференції у Ватикані було представлено обширний звіт після апостольської візитації жіночих богопосвячених інститутів у Сполучених Штатах. Її проводила Конгрегація інститутів богопосвяченого життя і товариств апостольського життя впродовж 2009-2012 рр. Головною метою візитації були роздуми над певними аспектами функціонування жіночих згромаджень в цій країні.

В документі наголошується вдячність монахиням США, які своєю відданою працею від початку присутніості Церкви на цих теренах беруть участь в її євангелізаційній місії. Це безкорисливе служіння стосується духовних, моральних, виховних, фізичних і суспільних потреб численних осіб, а особливо вбогих і відкинених на узбіччя. «У всій історії народу освітнє апостольство монахинь в католицьких школах підтримувало зріст і утверджувало віру чисельних молодих людей, докладаючись до розвитку церковних спільнот в США», – йдеться у звіті. Зазначається також неоціненна роль сестер, відданих праці в католицьких осередках служби здоровʼя, які служать мільйонам осіб. У відповідь на актуальні виклики монахині займались і іншими важливими завданнями, особливо щодо осіб, які перебувають на узбіччі життя Церкви і суспільства. Вони здобували теологічну і професійну формацію, щоб ще краще виконувати свою місію, яку завжди підтримували молитвою.

Серед найважливіших аспектів, за торкнутих у звіті, є оцінка харизми і ідентичності монарших інститутів, а також питання поширення покликань і якості формації, пропонованої в окремих згромадженнях. Звернено також увагу на молитовний вимір місії сестер і реалізації їх покликання як життя, сконцентрованого на Христі. В документі були обговорені питання спільнотного життя, управління згромадженням, в т.ч. роль і місце настоятелів. У звіті було піднято також певні аспекти фінансового регулювання у згромадженнях, а особливо у випадках зросту кількості монахинь похилого віку і хворих, що потребують особливої опіки, що мало б бути одним із пріоритетів.  Це має конкретне привʼязання до зобовʼязуючої в США системи охорони здоровʼя. Багато місця присвячено проблемі єдності церковної спільноти, особливо у контексті співпраці двох існуючих в цій країні конференцій жіночих монаших згромаджень.