Ватиканська газета нагадує про історію базиліки Санта Марія Маджоре
  • Срд, 06/08/2014 - 22:06

Ватиканська газета "L'Osservatore Romano" нагадує, що 5 серпня відзначається день пам'яті річниці римської базиліки Пресвятої Діви Марії, більш відомої як Санта Марія Маджоре – найстародавнішої базиліки, присвяченій Богородиці. Саме у цей день 352 р. жителі Риму споглядали незвичайне метеорологічне явище – на одному з пагорбів Вічного міста, в самому розпалі літа, випав чистий білий сніг. Згідно з древнім переказом, таким чином Богородиця вказала місце, на якому повинна бути побудована нова велика святиня на її честь. Вона була посвячена через 80 років після "снігового дива" – 5 серпня 432 р.

Традиція оповідає, що Діва Марія з'явилася відразу декільком особам, які проживали у Римі: багатому патрицію Джованні та його дружині, які не мали дітей, і папі Ліберію. Об’явленню передували палкі молитви подружжя до Бога про дарування сина. Діва Марія пообіцяла, що у них буде дитина, коли побудують храм на її честь на Есквілінському пагорбі в Римі – на тому місці, де побачать сніг.

Подружжя відправилося до папи Ліберія, який дуже здивувався їх приходу, бо бачив вночі таке ж об’явлення. Всі разом вони відправилися на Есквілін і на свою радість побачили посеред поля чистий білий сніг. Це місце було посвячене і через деякий час на ньому почали будувати церкву на честь Діви Марії – майбутню базиліку Санта Марія Маджоре.

Саме тут зберігається чудотворна ікона Матері Божої Сніжної – "Покровительки римського народу". Одна з її копій з 1664 р. зберігається і в Білорусі, в Гродненському катедральному соборі. У Білорусі цей образ більш відомий під назвою Богоматері Конгрегатської (Студентської). У 2005 р. він був коронований папськими коронами.