Ватиканський астроном про свою місію «виходу на периферії»
  • Чтв, 15/08/2013 - 14:26

«Я належу до покоління, яке сформував швидше давній телесеріал «Стар Трек», ніж фільм «Зоряні війни». А особливо гарними вважаю слова, які описують місію космічного корабля Enterprise: подолання простору як остаточної межі і прибуття туди, де ще не було жодної людини». Таке визнання написав у статті для L’Osservatore Romano о.Жозе Фунес ТІ, директор Ватиканської Астрономічної Обсерваторії.

Аргентинський єзуїт звертає у статті увагу на те, що наукова установа, якою він керує, певним чином виконує ту саму місію, що й космічний корабель з культового серіалу попередніх років. Папа Франциск під час нещодавньої зустрічі з єзуїтами заохотив їх до креативних пошуків. Наука є однією з таких доріг, якими члени Товариства йшли протягом століть. Астрономія також відповідає на інший виклик, сформульований двома Папами на адресу єзуїтів: вихід на периферії. У цьому випадку йдеться не лише про межі пізнання, але також про «пограниччя між людською вірою і знанням, вірою і сучасною наукою, вірою і працею заради справедливості».

«Місія Ватиканської Обсерваторії вписується у це стремління до найдальших периферій, до, так сказати, останньої межі, бо вона стосується Космосу. Ми сягаємо далеко, бо досліджуємо найбільш віддалені галактики. Але йдемо також і зворотно, бо науково аналізуємо початок Всесвіту» - написав о.Фунес.

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va