"Ватиканський банк" завершив 2022 рік із прибутком
  • Втр, 06/06/2023 - 18:35
Фінансова інституція Святого Престолу оприлюднила звіт про діяльність у 2022 році, який завершився із прибутком у 29,6 мільйона євро.

У вівторок, 6 червня 2023 р., оприлюднено річний рапорт про діяльність «Інституту релігійних справ» (IOR), фінансової установи Святого Престолу, яку популярно називають «Ватиканським банком» і яка, згідно з нещодавніми розпорядженнями Папи Франциска, є ексклюзивним розпорядником майна та депозитарієм рухомого майна Святого Престолу та інституцій, пов'язаних зі Святим Престолом. У повідомленні для преси зазначається, що чистий прибуток становить 29,6 мільйона євро.

Звіт публікується вже одинадцятий поспіль рік. Він був перевірений аудиторською компанією «Mazars Italia S.p.A.», одноголосно затверджений наглядовою радою інституту та переданий кардинальській комісії, яка розпорядилася щодо використання прибутку.

Беручи до уваги ситуацію в банківській сфері та необхідність подбати про довгострокові гарантії, наглядова рада рекомендувала розподілити дивіденди на суму 5,2 мільйона євро наступним чином: 3 мільйони на ініціативи Папи Франциска, 2 мільйони– на благодійну діяльність кардинальської комісії та 200 тисяч – на благодійну діяльність прелата Інституту релігійних справ.

Кардинал Сантос Абріль-і-Кастельйо, голова кардинальської комісії, у вступі до звіту зазначає, що в 2022 році також завершився один із судових процесів про відшкодування збитків, завданих зловживаннями. Після тривалих розглядів справ, відкритих як у Ватикані, так і в інших юрисдикціях, вдалося повернути понад 17 мільйонів євро, незаконно виведених в період до 2014 року.

У розділі звіту, присвяченому інформації оперативного характеру, генеральний директор IOR Джан Франко Маммі повідомляє, що станом на 31 грудня 2022 року балансові активи IOR становили 2,8 млрд євро. В цей період невизначеності в банківському секторі Інститут виділяється своєю високою солідністю капіталу і надійною ліквідністю, зберігаючи параметри, значно вищі за регуляторні вимоги. Насамкінець Маммі нагадує, що IOR – це унікальна фінансова установа на служінні Церкві у світі, яка будує свою діяльність на принципі послідовності з католицькою етикою, а не на принципі максимально можливої вигоди, дотримуючись при цьому міжнародних банківських стандартів та найкращих практик.