Важкі питання: зрада і розлучення
  • Втр, 11/12/2018 - 09:58

Чи має право дружина розлучитися з чоловіком після його зради чи вона зобов'язана продовжувати жити з ним? І якщо вона все-таки йде, то чи зможе приймати Причастя?

У самому питанні вже звучить поширена помилка - ніби в разі розставання подружжя позбавляються Святого Причастя в силу самого цього розставання. Тому ще раз нагадаємо: Святе Причастя не можуть приймати розлучені, які вступили в повторний шлюб або співжиття, так як тим самим вони живуть в стані перелюбу, смертного гріха проти шостої заповіді. При роздільному проживанні подружжя або цивільному розлученні нерозривні узи Таїнства Шлюбу не порушуються.

Але в даному питанні мова йде про саму можливість роздільного проживання після зради одного з подружжя.

Звичайно ж, Церква напоумляє невинну сторону проявити милосердя по відношенню до чоловіка і пробачити його, особливо якщо він розкаявся у своєму вчинку. Разом з тим постраждала сторона має право відмовити чоловікові в близькості і, оскільки зрада завдає сильну рану, то може відмовити також в спільному проживанні і отримати цивільне розлучення. Адже одна справа - прощення і зовсім інше - спільне життя і подружня близькість. Яким би щирим не було каяття чоловіка, постраждалу сторону не можна примушувати до колишнього життя, якщо для неї це психологічно неможливо.

В цьому випадку, якщо справа доходить до розлучення подружжя, постраждала сторона може, як зазвичай, приступати до Святих Таїнств. Якщо винна сторона щиро розкається і сповідається, то і їй не може бути відмовлено в відпущенні гріха і в Причасті.