Від доброго виховання молоді залежить добре майбутнє суспільства,- Папа Франциск
  • Чтв, 07/12/2023 - 16:08
Зустрічаючись із членами Італійської національної католицької асоціації святого Павла, Святіший Отець наголосив на їхніх душпастирських ініціативах, спрямованих на цілісне виховання молоді.

У четвер, 7 грудня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції Італійську католицьку асоціацію святого Павла (ANSPI), яка займається душпастирством молоді через діяльність ораторіїв та відзначає 60-ліття від свого заснування. У своєму слові Святіший Отець закликав до служіння для інших, будучи свідком радості Божих дітей.

Сприяти цілісному вихованню

Пригадуючи про період заснування асоціації, позначений оновленням у сфері катехизації, Папа запросив її членів прямувати вперед з відвагою, несучи свою початкову ідею душпастирства через ораторії у світлі ІІ Ватиканського Собору, «збільшуючи внесок мирян і надаючи форму та душу цілісному вихованню». «Святий Джованні Боско говорив, що необхідно формувати добрих християн і чесних громадян, добре розуміючи, що не можна виховувати у тепличних умовах і що від доброго чи поганого виховання молоді залежить позитивне чи негативне майбутнє суспільства. Церковне і громадянське – це дві сторони однієї медалі, між ними не може бути протиставлення, бо обидва сприяють добру людини і суспільства», – зазначив Святіший Отець.

 

Плекати радість у служінні

Папа сказав, що мережа ораторіїв та християнських молодіжних клубів відіграє важливу роль у підтримці сімей, доповнюючи й інтегруючи громадські практики задля добробуту громадян. «Пригадаймо, наприклад, про літні заходи, які залучають наймолодших дітей під час канікул, дозволяючи їхнім батькам продовжувати працювати; або про позашкільні заходи, які, завдяки багатьом волонтерам, є запобіжником від залишення освітнього процесу, а також майстернею прийняття та інтеграції. Ви є “мостом” між сім'ями, місцевістю, церковною громадою та суспільством. Тримайте свої двері відчиненими, але передусім руки і серця: це нелегко, але ми знаємо, що інший завжди є скарбом, який треба берегти і цінувати», – побажав Святіший Отець.

Він подякував членам асоціації за те, що зберігають відкритим простір для радості, яка є типовою християнською рисою та пов’язана з даруванням себе для інших. «У просторі великодушності людина посміхається, є свідком радості Божих дітей..., і вона створює той добрий шум, який не затьмарює, а визволяє! Шум молодих людей – це звук їхніх мрій, їхнього ентузіазму, їхнього бажання бути протагоністами і змінювати світ, їхньої здатності перетворювати розладнані ноти цього часу на музику. Цей гамір корисний для нас, він пробуджує нас від заціпеніння фальшивої впевненості та зручних звичок», – зауважив Папа Франциск.