Віднайдено дев’ять нових Кумранських рукописів
  • Срд, 05/03/2014 - 18:37

Дев’ять Кумранських рукописів, що були сховані всередині філактерії, знайдені під час розкопок 60 років тому, але їх ніхто не відкривав. Про це повідомили на конференції на факультеті теології в Лугано.

Вони лежали всередині пустельних гротів століттями та залишалися прихованими протягом ще 60 років всередині загорнуті у тфилин (маленькі шкіряні ящички, для захисту рукописів – прим. перекладача), чи філактерії, що носили побожні євреї під час молитви. Це є підґрунттям для сенсаційного відкриття дев’яти нових Кумранських рукописів. Територія Мертвого моря Кумрану є місцем, де сотні фрагментів текстів Тори та юдейських літературних творів датованих тисячами років тому назад були відкриті у середині ХХ століття. Сувої залишилися цілісними завдяки мікроклімату комплексу пустельних гротів та стали ключовим орієнтиром для вивчення біблійних наук. Ці гроти були населені спільнотою, про яку тепер виникло багато теорій.

Тепер експерти особливо зайняті роботою над новими Кумранськими рукописами. Відкриття було зроблено відносно нещодавно та було оголошено кілька днів тому на міжнародному дослідницькому семінарі «Історія гротів Кумрану», організована факультетом теології в Лугано і скоординованих професором Марчелло Фіданціо. Новину оголосив археолог Йонатан Адлер з Ізраїльського Університету Арієль, який віднайшов рукописи всередині тфилину, що зберігався  в Ізраїльському Музеї в Єрусалимі, у відділі  Кумранських артефактів. Матеріал надійшов з гротів 4 та 5, де було знайдено найбільше манускриптів, що були знайдені протягом розкопок 1952 року, які очолив французький отець-домініканець Роланд де Во, який був археологом. Третій тфилин  був досліджений Ізраїльським департаментом старожитностей, який використовує спеціалізовану фото-техніку, що показує, що там були три сувої всередині філактерія. Матеріал є особливо крихким, тому необхідно бути дуже обережним, при перенесенні його з місця на місце, цей процес займе деякий час.

Там, безсумнівно, будуть ті, хто постараються, при можливості підкреслити аргументи, що містяться в літературі на цю тему та стверджуватимуть, що Кумран тримає ключ до певних таємниць, які перепишуть історію раннього християнства. Але будь-який з таких сюрпризів є малоймовірним, принаймні, наскільки стверджує тфилин. Вони повинні містити традиційні тексти Тори та можливо деякі рядки з Второзаконня. Але з погляду біблійної археології саме тому вказаний матеріал є настільки цінним.

Нове відкриття вказує, що пошуки, що були здійснені в Кумрані ще не є повними. Є тисячі причин, особливо політичного характеру, чому віднайдений матеріал досі вивчається і чому результати ще не є опубліковані. Те що спричинює велику невизначеність зараз  є очікування, щоб дізнатися точний зміст нових сувоїв. Але іншим важливим аспектом є той факт, що значний прогрес був зроблений  через більш як 60 років від розкопок, що були зроблені в кумранських гротах, завдяки технологіям, які були застосовані. Це має допомогти здобути більше розуміння щодо цих нових сувоїв.

Vatican Insider, Джорджіо Бернарделлі

Джерело: www.catholic-media.org