Відновлено польський військовий цвинтар у Дитятині
  • Пон, 21/09/2015 - 10:57

У 95-ту річницю героїчної битви в околицях Дитятина польських військ проти більшовицької навали там відновлено польський військовий цвинтар, який був зруйнований за радянської влади. Останніми роками пам'ять про полеглих там вшановували біля хреста на місці поховань. Протягом двох місяців пантеон заново споруджено завдяки фінансовій підтримці Ради охорони пам’яті і мучеництва Польщі. 19 вересня 2015 року Святу Месу за полеглих, а також за мир на Східній Україні та у всьому світі очолив Єпископ-сеньйор Марян Бучек – делегат Архієпископа Мечислава Мокшицького.

Співслужили священики Львівського, Івано-Франківського, Чернівецького деканатів Львівської Архідієцезії, делегат Провінціала Ордену Францисканців о. Едвард Кава, священики з Польщі. Із навколишніх сіл процесійно прийшли зі своїми парохами греко-католики. Був також православний військовий капелан з Польщі. У своїй проповіді пригадав, що у 1920 році через цю місцевість більшовицькі армії Будьонного і Тухачевського прямували на Варшаву, щоби знищити Польщу й поневолити Європу. У смертельних боях стримували їх тут польські війська Юзефа Пілсудського разом зі своїми тодішніми союзниками - українськими військами Симона Петлюри. Єпископ Бучек також пригадав, що недавно було відновлено пам’ятник польським воїнам, котрі в 1920 році загинули під Задвір’ям, обороняючи Львів від кінноти Будьонного.

Було зачитано лист президента Польщі Анджея Дуди, адресований учасникам урочистості в Дитятині.

Секретар Ради охорони пам’яті і мучеництва Польщі проф. Анджей Кшиштоф Кунерт склав особливу подяку ініціаторам відновлення меморіалу – пані Вєславі Холік з Польщі та о. Ґжеґожу Цимбалі OFM Conv. з монастиря у Більшівцях. До присутніх звернулися зі словом також Посол Польші в Україні Генрік Літвін, представники влади Галицького району та Івано-Франківської області.

Єпископ Мар’ян Бучек, а також священики Польської Автокефальної Православної Церкви і УГКЦ освятили відновлений польський військовий меморіал.