Виклики літургійного вишколу: пленарна асамблея літургійної дикастерії
  • Пон, 05/02/2024 - 17:56
У контексті 60-річчя після проголошення Апостольської Конституції Другого Ватиканського Собору про літургію «Sacrosanctum Concilium», учасники асамблеї дискутуватимуть про розвиток душпастирських проектів у світлі Апостольського листа Папи Франциска «Desiderio desideravi».

Обговоренню літургійного формування, через 60 років після проголошення Апостольської Конституції Sacrosanctum Concilium, якою Другий Ватиканський Собор започаткував літургійну реформу, присвячена пленарна асамблея Дикастерії Божественного культу та дисципліни Таїнств, скликана від 6 до 9 лютого 2024 р., щоб проаналізувати виклики та можливості, які існують в сьогоднішній Церкві. Тема, яку обговорюватимуть члени Дикастерії разом із радниками відомства, звучить: «Euntes parate nobis Pascha (Ідіть і приготуйте нам Пасху). Шляхи літургійного формування для священнослужителів та мирян».

Метою пленарної зустрічі є накреслити практичні шляхи на основі вказівок, що містяться в Апостольському листі Desiderio Desirevi від 29 червня 2022 року, в якому Папа Франциск зазначає: «Неприйняття реформи, так само як і поверхневе її розуміння, відволікає нас від зусиль, спрямованих на пошук відповідей на запитання, яке я постійно повторююю: як зростати в здатності повноцінно переживати літургійне дійство? Як нам і далі відчувати подив перед тим, що відбувається на наших очах під час Богослужіння? Нам потрібне серйозне і живе літургійне формування». Асамблея має на меті не лише наголосити на важливості літургійного вишколу, але й надати єпископам практичні пропозиції для розробки душпастирських проектів у своїх дієцезіях, щоб на практиці втілювати вказівки, які містяться в папському документі.