Викраденого нігерійського священника врятувала громада Фулані
  • Пон, 20/11/2023 - 09:53

Нігерійський священник, якого на початку цього місяця викрали бойовики Фулані, висловив вдячність громаді Фулані, яка врятувала його. 

О. Ендрю Анана, 49-річний священник, який служить у парафії Св. Франциска Ксаверія Годогодо в північнонігерійській єпархії Кафанчан, лікується від травм, отриманих після того, як його викрали з його парафії в ніч на 3 листопада. 

Анана розповів The Pillar, що він уже лежав у ліжку, близько 21:30, коли почув незвичайний шум на території комплексу. «Я перевірив, але нікого не побачив зовні», — сказав він. Священник сказав, що він знову заснув, але незадовго до півночі його розбудив стукіт у двері. Зрозумівши, що хтось намагається зламати двері, він почав кричати про допомогу. Але в ту пізню годину його ніхто не почув, і група з чотирьох озброєних Фулані забрала його з дому. 

Пройшовши понад дві години кущами, його викрадачі зупинилися і сказали йому, що він повинен заплатити їм ₦ 50 000 000 (приблизно 62 000 доларів США), щоб бути звільненим. «Я пояснював, що не можу собі цього дозволити, але вони наполягали, щоб я зв’язався з друзями за кордоном, щоб отримати від них гроші», — сказав священник. 

«Я сказав їм, що в мене нікого немає закордоном». Анана намагався домовитися, запитуючи, чи приймуть викрадачі ₦ 1 500 000 (приблизно 1 850 доларів США). У відповідь вони дали йому телефон і сказали зателефонувати кому-небудь, щоб отримати гроші за викуп. Священник зателефонував голові парафії і запитав, чи може він зібрати ₦ 1 500 000. Голова просив викрадачів зменшити суму, але вони лише сказали йому, що підвищують викуп до ₦ 10 000 000 (приблизно 12 500 доларів США), а потім погрожували вбити Анану та поклали слухавку. Анана сказав, що йому вдалося домовитися про суму ₦ 4 000 000 (близько 5 000 доларів США). 

За його словами, викрадачі зав’язали йому очі та жорстоко побили, завдавши йому ударів палицями та мачете. Тоді, як розповів Анана, жінка з племені Фулані, яка прийшла по воду до сусіднього струмка, почула його крики. «Вона негайно побігла, щоб розповісти своєму чоловікові, який сповістив громаду», — сказав він. Священник пояснив, що вночі була викрадена жінка-фулані з її громади, і їхня громада була у стані підвищеної готовності. «Коли жінка сказала їм, що чула крики, вони оточили те місце», — розповів він.

Після цього викрадачі втекли у кущі. Анана пояснив племені, яке його знайшло, що його викрали озброєні люди. Тоді громада Фулані забрала його до свого поселення. Деякі з них стежили за викрадачами і змогли затримати двох з них, доставивши їх до поліції. Анана залишався в поселенні Фулані близько двох годин, поки не прибула поліцейська машина, щоб завезти його додому.

Рятувальники сказали священнику, що «саме через злочинців, таких як ці, люди створюють стереотипи про плем’я Фулані — скрізь, де ми йдемо, люди знущаються над нами і думають, що ми всі злочинці». Вони заявили, що «рішуче налаштовані викрити будь-якого фулані, який причетний до злочинної діяльності», — додав він. 

Поки Анана оговтується від тяжких випробувань, його парафія святкує його безпечне повернення. О. Еммауель Фавех, ректор сусіднього Інституту Св. Альберта, сказав, що Анана є улюбленим священником, якого поважають не лише місцеві католики, але також євангельські християни та мусульмани. За його словами, уся місцева спільнота – представники всіх релігій – була засмучена новиною про викрадення, і тепер вони радіють поверненню Анани.

 «Я думаю, що вчинок цих добрих пастухів Фулані вимагає тверезих роздумів», — сказав він. Фавех, який також є генеральним вікарієм єпархії Кафанчан, сказав The Pillar, що сподівається, що правоохоронні органи переслідуватимуть двох викрадачів, що втекли, і співпрацюватимуть із пастухами Фулані для збору розвідувальної інформації про тих, хто займається злочинною діяльністю.

 Викрадення та інші акти насильства проти християн стали особливо поширеними в північній частині країни, де як бойовики Боко Харам, так і пастухи Фулані здійснювали напади, часто безкарно. 

Це не перший випадок, коли Анану викрадають з його парафії. Раніше його викрали в липні 2021 року, але йому вдалося втекти. Він сказав, що підозрює, що викрадачі були тією ж групою чоловіків, що викрали його цього місяця. 

У 2022 році в Нігерії було викрадено 30 священників, у тому ж році вбито щонайменше 40. Кілька священників наразі вважаються зниклими безвісти в країні після того, як їх викрали кілька місяців тому. 

На початку цього року о.Стівен Оджапа, нігерійський священник, який у 2022 році провів у полоні 33 дні, заснував організацію, щоб допомогти нігерійцям отримати психологічну допомогу, щоб впоратися з травмою тероризму в їхній країні. Оджапа сказав, що його місячний досвід викрадення залишив його «глибоко травмованим». Багато жертв викрадення відчувають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) і потребують серйозної допомоги.

 Тепер, через рік після звільнення, 39-річний священник працює над створенням Ініціативи жертвам травм (OTVI), яка пропонує медичну допомогу, консультації щодо травм та юридичну допомогу жертвам викрадення в Нігерії. Він також забезпечує професійне навчання та економічні програми, щоб допомогти жертвам викрадення відновити фінансове становище.