“Війна консолідувала наш народ та мобілізувала Церкву до вчинення добрих діл”, — владика Богдан Манишин
  • Втр, 19/12/2017 - 16:51

Які виклики ставить перед Церквою війна обговорювали в прямому ефірі програми «Відкрита Церква. Діалоги». Своїми думками і переживаннями з глядачами поділився владика Богдан (Манишин) – єпископ-помічник Стрийський, керівник Ради душпастирства у кризових ситуаціях при Патріаршій Курії УГКЦ.

  • Війна і мир — це дві паралельні прямі, які ніколи не перетнуться. Війна накладає відбиток і ставить особу перед екзаменом. Саме тому важливо не опускати руки і не втрачати запал до боротьби!
  • Війна виявила як і всі наші добрі сторони, так і недоліки, над якими нам варто працювати, й спонукає нас вчитися. Найкращі риси, які проявилися в нашого народу, — це відповідальність за чуже життя, солідарність і небайдужість, а також відкритість для тих, хто терпить.
  • Війна вплинула на кожного з нас по-своєму. Вона консолідувала наш народ! Більше того – мобілізувала нашу Церкву до вчинення добрих діл!
  • Кожен християнин має знати, що він також є воїном Христовим! Господь вміє поставити завдання набагато краще від будь-якого полководця. Ми маємо право себе захищати! Ми маємо обов’язок захищати тих, хто є за нами. Однак, чинити це без ненависті, наскільки це можливо.
  • Ворог, який воює проти нас, не потребує нашого прощення. Він не потребує нашої простягнутої руки, не потребує йти на діалог, на який ми його кличемо. Проте, Ісусові важливо, щоби та ненависть, з якою він воює проти нас, не увійшла в нас і ми не стали гіршими, ніж ті, проти кого ми воюємо.Щоби та ненависть, носієм якої є наш ворог, не взяла нас у полон, а ми не стали від неї залежними!
  • Помста не принесе християнину мир! Але молитва за ворогів є першим кроком до прийняття любові, яку Господь дав нам на Хресті, коли молився за тих, хто його розпинали. Вона«тримає небо» та спиняє кулі.
  • Координаційна рада душпастирства в кризових ситуаціях була покликана щоби координувати діяльність комісій у нашій Церкві, котрі відчули поклик відповісти на потреби війни. Ми загалом крокуємо у трьох напрямках  — це реабілітація, формація та супровід.
  • Я хочу подякувати тим, хто надає допомогу нашим бійцям, бо ви є образом милосердного Христа. Я хочу подякувати тим командирам, які люблять свого солдата, котрі моляться за нього, котрі приймають наших капеланів і в тих умовах війни хочуть створити дім на передовій. Бажаю всім бійцям, щоб вони завжди пам’ятали, що в них є родини, що в них є дім, і що вони в цьому домі будуть люблені.

Департамент інформації УГКЦ