Військові капелани побували у львівському реабілітаційному центрі «Незламні»
  • Срд, 20/12/2023 - 12:26

19 грудня львівські капелани відвідали Національний реабілітаційний центр «Unbroken». З комплексом реабілітації, який здійснюють у Львові, познайомилися, зокрема, священнослужителі, що опікуються українськими військовими.

Участь у зустрічі взяли львівські капелани різних конфесій. Зі загальним процесом діяльності центру «Незламні» гостей ознайомив директор лікарні святого Пантелеймона 1 ТМО Львова Юліан Голик, на базі якої Центр діє та розвивається. Він розповів і про співпрацю з іншими медичними установами Львова, що проводять реабілітацію, зокрема й військовослужбовців, які щоденно повертаються із фронту, а також цивільним мешканцям, які постраждали від воєнних дій. Капелани мали можливість дізнатися про можливості лікування в Центрі та способи підтримки його діяльності.

Відтак гості ознайомилися з різними етапами лікування та реабілітації, які надає Центр, та відвідали його відділення – протезну майстерню, ерготерапевтичне відділення, палату, в якій пацієнти проживають під час лікування тощо. В протезній майстерні детальніше побачили процес виготовлення протезів, які Центр збирає на місці – вони допомагають повернутися до звичного життя військовим і тим, хто постраждав від війни.

Олег Білянський, керівник Центру, розповів, що відділення реабілітації відкрили в 2015 році. Азом з хірургією виросла потреба в реабілітаційних місцях, тому з часом це відділення почало збільшуватись, зокрема через переобладнання поліклініки. Адже Центр лікує не лише постраждалих під час війни, а й пацієнтів, що пережили інфаркт, інсульт, неврологічні, ортопедичні, серцево-судинні ураження та інші порушення здоров’я і потребують професійного супроводу для одужання. Окрім того, розповів він, «Незламні» є навчальним центром, що співпрацює з фахівцями з цілого світу для найкращого надання медичної допомоги українським пацієнтам. Олег Білянський поділився багатьма випадками успішної реабілітації, розповів також про психотерапію та арт-терапію, що приносить хороші результати.

Для військових капеланів дізнатися про діяльність реабілітаційного центру у Львові було особливо актуально – саме вони опікуються воїнами та мирними мешканцями, що зазнали поранень і потребують медичної та психологічної допомоги внаслідок війни. В результаті зустрічі її учасники домовилися про співпрацю, завдяки якій послугами Центру зможуть скористатися більше осіб, що потребують професійної реабілітації. 

Національний реабілітаційний центр «Незламні» працює на базі Першого медоб’єднання Львова – найбільшої медичної установи України, до якої входять дві дорослі лікарні та одна дитяча. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.