Як час Різдвяного посту може допомогти нам вилікуватись від нудьги
  • Чтв, 30/11/2023 - 15:38

Різдвяний піст (або Адвент у латинському обряді) — це час, коли ми можемо пригадати, що життя наповнене сенсом і метою, коли ми подорожуємо до майбутнього в надії.

У сучасному світі порівняно легко відчувати нудьгу не лише у теперішній момент, а й до життям загалом.

Коли нас не розважає остання вірусна публікація в соцмережах, ми можемо впасти в жахливу нудьгу, яка сягає глибини нашої душі.

Ліки від цієї нудьги, за словами Папи Бенедикта XVI, у тому, щоб жити з надією, з нетерпінням очікуючи нашої остаточної єдності з Богом.

У адвентовій проповіді 2009 року він пояснив, як очікування може стати “нестерпним”, якщо ми не живемо зі змістом.

"Є багато різних способів очікувати. Якщо час не заповнюється теперішнім, наділеним змістом, очікування ризикує стати нестерпним; якщо хтось чогось очікує, але в даний момент нічого немає, іншими словами, якщо теперішнє залишається порожнім, кожна мить, що минає, здається надзвичайно довгою, й очікування стає надто важким тягарем, оскільки майбутнє залишається абсолютно невизначеним".

Якщо життя не має сенсу і включає лише бездумне гортання стрічки наших телефонів, сподіваючись, що щось нас розважить; життя стане нестерпним.

Нудьга підкорить нас і наші серця.

Протиотрута

На щастя, Папа Бенедикт XVI пропонує нам протиотруту.

"З іншого боку, коли час наділений сенсом і в кожну мить ми відчуваємо щось конкретне і варте уваги, саме тоді радість очікування робить теперішнє дорогоціннішим. Дорогі брати і сестри, інтенсивно переживаймо теперішнє, в якому ми вже отримуємо Господні дари, живімо ним, зосередившись на майбутньому, майбутньому, сповненому надії. Таким чином християнський Адвент стає нагодою заново пробудити в собі справжній сенс очікування, повертаючись до серця нашої віри, яким є таємниця Христа, Месії, якого чекали довгі віки і який народився в бідності, у Вифлеємі".

Коли ми живемо таким чином, ми з нетерпінням очікуємо присутності Бога в нашому житті й усвідомлюємо, що Він завжди в ньому активний.

Різдвяний піст може допомогти вилікувати нашу нудьгу, оскільки він нагадує нам, що життя полягає в палкому очікуванні приходу Месії. Наше життя має великий сенс і мету, і коли нам набридає життя, ми можемо нагадати собі, що Бог з нами, Він кличе нас до Себе.

За матеріалами aleteia.org.