Японська фірма допоможе Ватиканській бібліотеці
  • Чтв, 20/03/2014 - 22:23

Ватиканська апостольська бібліотека буде співпрацювати з японською фірмою "NTT DATA", яка надає послуги в сфері високих технологій. Йдеться про підписання чотирирічної угоди про оцифровування 3 тис. манускриптів з ватиканських бібліотек. Це 41 млн. сторінок.

20 березня 2014 у Ватикані відбулася презентація спільного проекту. Це лише один етап великої ініціативи з оцифровування 82 тис. рукописів. Архієпископ Жан-Луї Брюгге, Архіваріус і Бібліотекар Святої Римської Церкви, назвав проект абсолютним ноу-хау. Він допоможе у зв'язках Ватиканської бібліотеки з установами в різних регіонах світу, оскільки рукописи, про які йде мова, стосуються історії різних культур: від доколумбової Америки до китайського та японського Далекого Сходу. Ця ініціатива, на думку єрарха, підкреслює  універсальність Ватиканської бібліотеки.

Архієпископ не виключає, що після передбаченого угодою чотирирічного терміну, двостороннє співробітництво може бути продовжено.

Всі рукописи, переведені в цифровий формат, будуть доступні на сайті Ватиканської бібліотеки у вигляді знімків високої якості, що дозволить багатьом дослідникам в різних областях знань інтерпретувати цінні історичні документи, доступ до яких довгий час був обмежений.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va