Youcat б'є рекорди популярності
  • Птн, 09/05/2014 - 13:00

За три роки після своєї появи на видавничому ринку католицький катехизм для молоді Youcat досяг тиражу 4,5 млн. примірників.
За словами його ініціатора і співавтора, німецького богослова і публіциста Бернхарда Меузера, це «найбільший після Біблії проект католицької книжки у світі». Тепер він доступний 30-ма мовами в ста країнах.
У багатьох місцях Youcat став натхненням до створення молодими людьми рухів навчання віри, наголосив Меузер, який від липня 2012 року керує фондом Youcat в Аугсбурзі. Фонд працює під керівництвом міжнародної справи Допомога Церкви в потребі й, отже, звідти координує подальшу євангелізацію молодого покоління.
Фонд прагне розвивати і зміцнювати віру серед молодих католиків у всьому світі. Однією з його ініціатив є міжнародний сайт www.youcat.org. Фонд пов'язаний з видавництвом, в якому з'являється Youcat і всіма публікаціями, що стосуються його. Досі катехизм для молоді видавало видавництво «Pattloch» в Мюнхені.
Із зображенням Youcat вже видали кишенькові календарі, матеріали, пов'язані з миропомазанням та підготовкою до сповіді. Найближчим часом з'явиться адаптований до потреб молоді Соціальний Катехизм («Docat»), катехизм для дітей («Kids'Cat») і Біблія для молоді. У підготовці змісту цих публікацій беруть участь не тільки богослови, а й молоді люди.
Фонд має кошти від продажу та видавництва книжок і засобів масової інформації, а також з прав на використання бренду і з пожертвувань – сказав Meузер. Він додав, що всі автори також відмовляються від гонорарів, завдяки чому можна реалізувати нові проекти, такі як короткометражні фільми чи міжнародні семінари з міжкультурного вивчення релігії.
З 6 травня в Аугсбурзі тривають семінари Youcat з розвитку. У них беруть участь молоді вчені з Аргентини, Бразилії, Індії, Кореї, Лівану, Філіппін та Німеччини. Під час тримісячного перебування в Німеччині, молоді катехити говоритимуть про роботу у своїх країнах і замисляться над спільними діями.
Youcat є найбільшим християнським книжковим проектом у світі. Його підготували 2006 року під редакцією Архиєпископа Відня, кардинала Крістофа Шенборна, для Всесвітніх днів молоді в Мадриді 2011 року. Його видали шістьма мовами як спеціальний подарунок для молоді від Папи.
Книжка складається з 527 питань і відповідей. На понад 300 сторінках вона описує мовою, зрозумілою для молоді, цілісність католицької віри, що міститься в опублікованому 1992 року  Катехизмі Католицької Церкви (ККЦ). Видання підготовлено у вигляді запитань та відповідей, вказуючи на розвиток окремих тем у ККЦ, і аналогічно розділене на чотири секції: «Визнання віри», «Таїнства», «Християнське життя» і «Молитва». Передмову написав Папа Бенедикт XVI.
У роботі над Youcat взяли участь священики, богослови, викладачі релігії зі сфери німецької мови, а також понад 60 молодих людей – учасників двох літніх таборів, під керівництвом митрополита Відня, який також був секретарем редакції KKЦ. Всесвітня «прем'єра» цієї публікації відбулася 25 березня 2011 року у Відні.
Дату появи Youcat – у квітні 2011 року – обрали навмисно, тому що це видання могло бути «основним медіумом» для учасників Всесвітнього дня молоді в столиці Іспанії в серпні цього ж року. На зустріч з Бенедиктом XVI приїхало понад два мільйони молодих людей з усього світу. Учасникам роздали 700 тисяч примірників Youcat. Перед наступними Всесвітніми днями молоді в липні 2013 року в Ріо-де-Жанейро бразильська молодь отримала мільйон екземплярів Youcat португальською мовою. В обох випадках весь наклад катехизму для молоді фінансувала організація Допомога Церкві в потребі.
За матеріалами: wiara.pl