Юстин (Укон) Такаяма – самурай Христа
  • Чтв, 22/08/2013 - 22:01

Єпископи Японії передали до Риму, до Конгрегації у справах святих, документацію необхідну для того, щоб розпочати канонізаційний процес японського феодала Укона Такаями, якого називали Христовим самураєм. Єпископи сподіваються, що вже у 2015 році, до 400-ліття від дня смерті цього Господнього учня, зможуть винести його на престоли місцевої Церкви як блаженного. Згідно із свідченнями, саме приклад і вчення Укона приготували дорогу для євангелізації Японії.

Укон Такаяма народився у 1552 році в Осака, одній із префектур Японії. Коли йому виповнилось 12 років, його батько прийняв християнство і охристив також і свого сина, даючи йому у Хрищенні ім’я Юстин. Як батько, так і син, силою імператорської номінації були феодалами, які мали право на приватне військо і навіть на те, щоб користати з послуг самураїв. Перед наверненням Укон також належав до японських вояків. Коли в Японії розпочалися переслідування християн, Укон не відрікся своєї віри в Господа Ісуса, але зрікся всіх своїх політичних гідностей та був змушений залишити рідну землю, потягаючи своїм прикладом також 300 своїх співгромадян. Віддано служив Христові і віддав у Його руки свою душу 40 днів після прибуття у Філіппіни. 4 лютого 1615 року був похований за християнським звичаєм та з військовими почестями.

Церква в Японії вже робила кілька спроб розпочати канонізаційний процес Укона Такаями. Перша – у XVII столітті, однак, політична ситуація в країні не дозволила зібрати документи, що були необхідні для процесу. Друга спроба, з 1965 року, також не увінчалась успіхом. Причиною були організаційні помилки при приготуванні документації для проведення процесу. За словами отця Хіроакі Кашамури, який сьогодні очолює канонізаційний процес Укона Такаями на дієцезіяльному рівні і який уже передав необхідну документацію до римської дикастерії, попередня спроба не вдалася, бо було досить важко скласти разом усі частини життя і вчення цього Христового самурая, натомість тепер все зроблено як слід, з дотриманням церковних норм у справах канонізації.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va