Загребський Архиєпископ: про Церкву знов говориться термінологією комуністичного терору
  • Пон, 11/02/2013 - 15:39

10 лютого в Загребській катедрі було відслужено урочисту Літургію з нагоди дня спомину бл. Алойза Степінца, Загребського Архиєпископа, кардинала і мученика часів комуністичних переслідувань Католицької Церкви у Югославії.

 

Літургію відслужив Загребський кардинал Архиєпископ Йосип Бозаніч у співслужінні Апостольського нунція в Республіці Хорватії Високопреосвященного Архиєпископа Алессандро Д’Ерріко, Крижевацького греко-католицького Владики Преосвященного Ніколи Кекіча, Бєловарсько-крижевацького єпископа Вєкослава Хузяка, а також єпископів-помічників Загребських Валентіна Позаіча, Івана Шашко, Міє Ґорського та чисельних священиків.

 

Участь у Літургії взяли чисельні паломники з усієї Хорватії. Серед присутніх також була і пані Джудіт Рісмен.

 

У своїй проповіді кардинал Бозаніч відзначив актуальність мучеників, які свою вірність посвідчили в часи комуністичного терору.

 

«Практично кожного дня чуємо, що віру не потрібно  змішувати з повсякденним життям: економіка, політика, мистецтво – це одне, а віра в Ісуса Христо  - щось зовсім інакшого. Властиво, в цей спосіб вірним пропонується якийсь інакший, відірваний від життя, простір, щоб в цей спосіб Церква перестала бути голосом совісті у суспільстві… Говорити про те, що ми християни, називати себе католиками, немає жодного смислу, якщо ця віра залишиться невидимою за відсутності нашого свідчення, на яке нам хочуть в ім’я демократії відібрати право…

 

Точним є твердження, що комунізм, як режим, впав, але його насіння, його критерії, менталітет у багатьох сферах усе ще присутні й дієві…

 

Сьогодні, двадцять років після падіння комуністичного режиму, ми знову стикаємося з ситуацією, коли християнам забороняються висловлювати свою віру, християнську істину. Сьогодні знову забороняється сповідувати цінності засновані на християнській вірі. Сьогодні знову заради християнського свідчення можна втратити робоче місце…

 

Сьогодні знову говориться про Церкву, про Її пастирів, про Її вірних термінологією часів комуністичного терору… Нас звинувачують за те, що ми викриваємо ідеології, які руйнують людину і хорватське суспільство, починаючи з сім’ї, цього дорогоцінного ядра, яке прагнуть методично знищити. Нас звинувачують за те, що ми говоримо, що питання виховання в демократичному суспільстві мусить вирішуватися у співпраці з батьками. Нас звинувачують і нападають через те, що на прохання батьків й інших вірних ми вимагаємо, щоб батькам було уможливлено виховувати дітей згідно з власним світоглядом.» - зазначив Загребський Архиєпископ у своїй проповіді.

 

Кардинал також наголосив на потребі ще більшого ангажування вірних в оборону власних прав, але й в оборону  вічної Істини та зазначив, що Церква не може йти на компроміси коли йдеться про оборону Істини.

 

За матеріалами хорватських ЗМІ