Засновник ЄС буде святим?
  • Втр, 19/01/2016 - 11:38

Папа Франциск у минулий четвер зустрівся з донькою слуги Божого Альчіде Де Гаспері, одного з батьків-засновників Європейського Союзу. Понтифік пообіцяв їй, що займеться питанням беатифікації Де Гаспері, повідомляє Gosc Niedzielny.

Беатифікаційний процес колишнього прем'єра Італії почався в 1993 році, але через десять років призупинився, після відставки посулатора о. Тіто Санторі.

Альчіде Де Гаспері протягом усього життя був тісно пов'язаний з Церквою. У першій чверті ХХ століття разом з о. Луїджі Стурцо заснував Італійську народну партію. Як противник фашизму, він був засуджений до чотирирічного ув'язнення, але звільнений за наполяганням Папи Пія XI. Працював у Ватиканській бібліотеці. У 1944 році був обраний генеральним секретарем Християнсько-демократичної партії, правонаступниці Народної. З 1945 по 1953 рр. був прем'єр-міністром Італії.

Помер Альчіде Де Гаспері 19 серпня 1954 року. Його останніми словами були: «Ісус! Ісус!». Похований в римській базиліці святого Лаврентія за мурами. Тодішній патріарх Венеції Анджело Ронкаллі (майбутній Папа Йоан XXIII) говорив, що Де Гаспері «надихався біблійним баченням світу, службою Богові, Церкві й батьківщині». Багато разів писав і говорив про нього Папа Йоан Павло II. «Хіба не має значення той факт, що серед головних пропагандистів об'єднання європейського континенту були такі люди як Де Гаспері, Аденауер і Шуман, натхненні глибокою християнською вірою?» — писав Конференції італійських єпископів Папа Войтила. «Хіба не з євангельських цінностей свободи і солідарності вони черпали натхнення для свого відважного плану?».

Дієцезіальний беатифікаційний процес Альчіде Де Гаспері почався 29 квітня 1993 року в Триденті за згодою тодішнього префекта Конгрегації в справах святих кардинала Анджело Фелічи.